Prijavite se Srpski English

Dvorci i tvrđave


Bačka tvrđava

Bačka tvrđava nalazi se kod današnjeg naselja Bač, po kome je čitava ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka, i danas predstavlja najstariju sačuvanu srednjevekovnu tvrđavu u Vojvodini.

pročitajte ceo tekst ›

Beogradska tvrđava

Svojim povoljnim strateškim položajem teritorija grada Beograda tokom istorije bila je privlačna brojnim narodima. Zdanja podizana tokom burne prošlosti vezana su za prostor današnjeg kulturno-istrijskog kompleksa i najvećeg beogradskog parka Kalemegdana, u kome dominira Beogradska tvrđava.

pročitajte ceo tekst ›

Bibića kuća (Melenci)

Bibića kuća nalazi se u naselju Melenci, u Srednjebanatskom okrugu, udaljenom oko 20 km od grada Zrenjanina. Kuću je sagradio plemić Paja Bibić 1896. godine u stilu аkаdеmizmа sа еlеmеntimа nеоrеnеsаnsе.

pročitajte ceo tekst ›

Dvor Bogoslovije

Dvor Bogoslovije nalazi se u Sremskim Karlovcima, gradskom naselju udaljenom svega 15 km od Novog Sada, u Južnobačkom okrugu.

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac Baba Pusta (Aleksa Šantić)

Fernbahov dvorac ili dvorac „Baba Pusta“ nalazi se u mestu Aleksa Šantić, u Zapadnobačkom okrugu, udaljenom oko 33 km od grada Sombora. 

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac barona Jovanovića

Dvorac barona Jovanovića nalazi se u mestu Sočica, u Južnobanatskom okrugu, udaljenom oko 15 km od grada Vršca.

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac Belimarkovića

Dvorac Belimarkovića nalazi se u Vrnjačkoj banji, centru istoimene opštine i najvećoj banji u Srbiji. Dvorac je pripadao Jovanu Belimarkoviću, generalu i jednom od trojice namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića.

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac Bezeredi

Dvorac Bezeredi nalazi se u Čelarevu, u Južnobačkom okrugu, mestu udaljenom 12 km od Bačke Palanke. Čini ga nekoliko objekata.

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac Biserno Ostrvo

Dvorac Biserno Ostrvo nalazi se u Bačkom Gradištu, u Južnobačkom okrugu, mestu udaljenom oko 10 km od Bečeja. Smešten je u u prirodnom okruženju rukavca reke Tise, tzv. mrtve Tise.

pročitajte ceo tekst ›

Dvorac Bisingen

Dvorac Bisingen nalazi se u naselju Vlajkovac, u Južnobanatskom okrugu, udaljenom oko 9 km od grada Vršca. Izgradio ga je grof Đerđ Močonji 1859. godine.

pročitajte ceo tekst ›