Prijavite se Srpski English

Gradovi i opštine Srbije


Ćuprija

Ćuprija je gard na ušću reke Ravanice u Veliku Moravu, nalazi se na nadmorskoj visini od 119 m. Leži na obroncima Juhora, Kučajskih planina. Ćuprija zauzima odličan geografski položaj, od Beograda je udaljena 145 km, a od Niša 90 km.

pročitajte ceo tekst ›

Donji Milanovac

Donji Milanovac nekada je nosio naziv Poreč na istoimenom ostrvu, ali nakon brojnih poplava preseljen  je na desnu obalu po naredbi Kneza Miloša i dobija naziv  po njegovom sinu Milanu i dodaje se i naziv Donji da bi se razlikovao od Gornjeg Milanovca.  Donji Milanovac nalazi se na desnoj obali Dunava, na nadmorskoj visini od 75 m, od najbližeg grada Majdanpeka udaljen je  22 km.  Dunav je u donjemilanovačkoj kotlini  širok oko 1800 m i nema nikakvih virova što omogućava posetiocima da uživaju u vožnji brodićem  ili u brojnim sportovima na vodi. 

pročitajte ceo tekst ›

Kovačica

Opština Kovačica smeštena je u Banatskom okrugu, na nadmorskoj visini od 75 m,  od Beograda je udaljena  50 km, a od Novog Sada 90 km.  

pročitajte ceo tekst ›

Kovin

Kovin je grad i sedište istoimene opštine u južnom Banatu, od Beograda je udaljen 50 km, a od Smedereva 13 km. Prvi put se pominje 1053. godine  kao Castrum Cave, u to vreme Kovin je bio utvrđeni grad.

pročitajte ceo tekst ›

Kraljevo

Kraljevo je grad smešten u središnjem delu Srbije i predstavlja značajan geografski, trgovački i privredni centar Raškog okruga. Grad leži na Ibru, Ribnici i Zapadnoj Moravi, smešten je između planina Goča, Radočela, Čemerna, Stolova, ove planine svakako se mogu iskoristiti i u turističke svrhe.  

pročitajte ceo tekst ›

Krupanj

Krupanj se nalazi u zapadnom delu Srbije, na desnoj obali reke Drine. Krupanj leži na obroncima planina Jagodnje i Sokolskih planina, kroz njega protiču četiri reke  Bogoštica, Likodra, Čađevica i Kržava, dok je od Novog Sada udaljen 135 km a od Beograda 150 km. 

pročitajte ceo tekst ›

Požega

Opština Požega se nalazi u zapadnom delu Srbije, smeštena u kotlini oko gornjeg toka Zapadne Morave i donjih tokova Skrapeža i Ćetinje, između Ovčara i Kablara na istoku, Zlatibora na jugu i Divčibara na severu.

pročitajte ceo tekst ›

Raška

Raška grad koji sa ponosom nosi naziv srpske srednjovekovne države,  nalazi se u istoimenom okrugu na ušću reke Raške u Ibar. Grad je osnovan 1845. godine i  to po Ilije Garašanina. Od osnivanja grada usledio je brz razvoj,  otvarale su se škole, zatim zakonske i  druge ustanove a posebna pažnja se posvećivala rudarstvu i starim zanatima.

pročitajte ceo tekst ›

Ruma

Ruma se nalazi u centralnom delu Srema na nadmorskoj visini od 111 m, smeštenog u podnožju Fruške Gore između Dunava i Save. Poseban kuriozitet jeste ta da se Ruma nalazu na polovini severne zemljine polulopte.  Svakako glavna prednost Rume je ta što se nalazi na sredini glavnih centara u Srbiji, od Beograda je udaljena 55 km a od Novog  Sada 35 km. 

pročitajte ceo tekst ›

Šid

Šid je gradsko naselje u Sremu, na nadmorskoj visini od 104 m, između reke Dunav i obronaka Fruške gore i Save na jugu.  Glavna atrakcija Šida jeste spomen kuća slikara Save Šumanovića. U gradu se nalazi takozvani  Ruski dvor, bivši letnjikovac grko-katoličkih episkopa iz 18. veka.

pročitajte ceo tekst ›