Prijavite se Srpski English

Jezera Srbije


Akumulacija Sovinac

Akumulacija Sovinac nastala je radi potreba navodnjavanja obradivih površina u okolini Zaječara. Uz to koristi se i za  rekreaciju, sport i ribolov, te je jedno od najuređenijih izletišta okoline Zaječara. Jezero je od sela Salaš udaljeno 2 km, a od Zaječara oko 30 km.

pročitajte ceo tekst ›

Blacko jezero

Blacko jezero predstavlja mrtvaju reke Blatašnice. Leži na 385 m nadmorske visine, u severozapadnom delu Topličke kotline, pored varošice Blace. Jezero zahvata površinu od 12 ha, dužine 800 m i širine 200 m. Reka Blatašnica danas teče nešto dalje od jezera, a tokom visokih vodostaja  preliva se u jezero i tako obnavlja vodu. Takođe, vodu dobija i od padavina i podzemnih izvora koji su bogati mineralima što pospešuje rast vegetacije.

pročitajte ceo tekst ›

Glogovačko jezero

Pregrađivanjem Vodeničke reke 1964.godine nastalo je Glogovačko jezero. Nalazi se 26 km severno od Zaječara, u blizini Salaša, malog naselja poznatog po poljoprivrednom kombinatu. Brana je visoka 14 m, a iza nje je jezero  površine 10.000 m². Jezero leži na 330 nadmorske visine. Izgrađeno je pre svega radi navodnjavanja obradivih površina koje su u vlasništvu Poljoprivrednog kombinata „Salaš“.  Najveća izmerena dubina jezera je 12 m.

pročitajte ceo tekst ›

Grliško jezero

Pregrađivanjem Grliške reke, leve pritoke Belog Timoka, nastalo je istoimeno jezero površine 250 ha. Izgrađeno je 1989.godine kako bi se rešio problem voodsnadbevanja Zaječara i okolnih naselja. Od Zaječara je udaljeno 16 km, a ovaj grad je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je rešio problem snadbevanja zdravom pijaćom vodom. 

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Barje

Jezero Barje je veštačko jezero, nalazi se 30-tak kilometara od Leskovca, na padina planine Kukavice. Sam naziv dobilo je po istoimenom selu, mestu gde je izgrađena brana, u klisuri reke Veternice.

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Garaši

Za potrebe vodosnabdevanja Aranđelovca, 1976. godine izgrađena je brana na mestu gde se spajaju potoci Velika i Mala Bukulja, u blizini sela Garaši. Pomenuto selo poznato je po Iliji Garašaninu i njegovom sinu Milutinu kao i po književniku Svetoliku Rankoviću.

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Kudreč

Veštačkih jezera u Srbiji ima mnogo. Najviše se koriste za navodnjavanje, vodosnadbevanje naselja, proizvodnju struje, ribolov i turizam. Veštačko jezero Kudreč nastalo je za potrebe navodnjavanja obradivih površina. Izgrađeno je 1960/61.godine, pregrađivanjem Kudrečkog potoka zemljano-betonskom branom visine 8 m. Površina jezera je oko 26 ha.

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Ljukovo (Jarkovačko jezero)

Jezero Ljukovo ili Jarkovačko jezero, nalazi se na padinama planine Fruške Gore, pored sela Jarkovci na samo 5 km od Inđije. Spada u grupu veštačkih jezera, koje je pregrađeno pre svega da bi se okolni usevi snabdevali  vodom. 

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Provala

Na prostoru zapadne Bačke, u blizini naselja Vajska nalazi se jezero Provala. Nastalo je 1924.godine kada je došlo do velike poplave Dunava, čija je apsolutna visina postigla 82 m, što je bilo za 3 m više u odnosu na aluvijalnu ravan. 

pročitajte ceo tekst ›

Jezero Tikvara

Jedno od najpoznatijih jezera Bačke je jezero Tikvara. Ime je dobilo po barci u kojoj se čuva živa riba, namenjena prodaji. Nalazi se na teritoriji opštine Bačka Palanka. Pri srednjem vodostaju površina jezera je oko 250.000 m², a dubina 5 m.

pročitajte ceo tekst ›