Prijavite se Srpski English

Muzeji


21 Oktobar

Zgrada Spomen-muzeja nalazi se na ulazu u Memorijalni park, kompleks podignut u znak sećanja na nedužno streljanje civila u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu. Svečano je otvoren 15. februara 1976. godine.

pročitajte ceo tekst ›

Etno-park Brvnara

Etno-park Brvnara nalazi se u mestu Bački Jarak, na samo 15 km od grada Novog Sada. Ovaj jedinstveni muzej na otvorenom sagrađen je 1978. godine i nalazi se pod upravom muzeja Vojvodine, koji je od 2012. godine realizovao novu stalnu postavku.

pročitajte ceo tekst ›

Etnografski muzej

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja, što ga čini jednim od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu. Nakon nekoliko selidbi, Etnografski muzej je od 1952. godine smešten u zgrаdu nеkаdаšnjе bеrzе sаzgrađene 1934. gоdinе. 

pročitajte ceo tekst ›

Etnografski muzej u Debeljači

Etnografski muzej u Debeljači otvoren je 1977. godine zahvaljujući zalaganju gospođe Secenji Jolan, nastanice likovnog vaspitanja. Smešten je u zgradi bivše banke podignute 1907. godine.  

pročitajte ceo tekst ›

Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske je jedna od vodećih nacionalnih muzejskih ustanova u Srbiji. Osnovana je 1847. godine pod okriljem Matice srpske, najstarijeg kulturnog, književnog i naučnog društva kod Srba. 

pročitajte ceo tekst ›

Gradski muzej u Bečeju

Gradski muzej u Bečeju osnovan je 1953. godine i nalazi se u kući Gerberovih. Ubrzo je u Bečeju osnovana i likovna kolonija pa se usled njenog uspešnog delovanja pri muzeju osniva i galerija. 

pročitajte ceo tekst ›

Gradski muzej u Senti

Gradski muzej Senta osnovan je 1952. godine a od 1970. godine smešten je u delu rimokatoličke parohije „Svetog Stefana”, sagrađenoj između 1907. i 1909. godine u neobaroknom i neorenesansnom stilu. Pored muzeja, od 1972. godine, postoji i galerija slika.

pročitajte ceo tekst ›

Gradski muzej u Somboru

Inicijativa za osnivanje muzeja u Somboru počela je osamdesetih godina XIX veka i vezana je za Istorijsko društvo Bač-bodroške županije koje je osnovano 1883. godine. Ipak, muzej je otvoren tek 1945. godine. Smešten je u kući Julija Lederera iz 1870. godne.

pročitajte ceo tekst ›

Gradski muzej u Subotici

Gradski muzej u Subotici osnovan je 1948. godine, uprkos potrebi građanstva za ustanovom ovog tipa još krajem XIX veka. Smešten je u nekadašnoj kući Mikše Demetera, značajnom secesijskom zdanju nekadašnje građanske Subotice.

pročitajte ceo tekst ›

Gradski muzej u Vrbasu

Godine 1969. u Vrbasu je formirana zavičajna muzejska zbirka koja je bila u nadležnosti tadašnjeg Doma kulture. Prva stalna postavka otvorena je 1998. godine. Tokom 2015. godine konačno je formiran Gradski muzej.

pročitajte ceo tekst ›