Prijavite se Srpski English

Planine Srbije


Avala

Zelena oaza nadomak glavnog grada Srbije - Beograda odredište je pravih zaljubljenika u prirodu. Gusta šuma i raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici čine Avalu prepoznatljivom. Spada u grupu Šumadijskih planina čiji vrh ima visinu od svega 506 m. Na njoj izvire veliki broj potoka i rečica koji se ulivaju u Savu i Dunav: Vranovac, Karagača, Duboki potok, Soljak, Ripa Dragušica... Radi očuvanja svih prirodnih i kulturnih vrednosti planine, Avala je 2007.godine proglašena za Predeo izuzetnih odlika. Površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 489,13 ha.

pročitajte ceo tekst ›

Beljanica

Planina Beljanica razdvaja Homolje od Resave sa najvišim vrhom  Beljanica, visine 1.339 m. Kraški sastav Beljanice je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Pretpostavlja se da je planina naziv dobila po svojim vrhovima koji su goli, dok su padine prekrivene bukovim i hrastovim šumama. 

pročitajte ceo tekst ›

Besna kobila

Besna kobila predstavlja deo Rodopskog planinskog sistema, koji zauzima centralni deo Srbije, odnosno pruža se sa obe strane doline Velike i Južne Morave. Leži 40 km istočno od Vranja, u blizini autoputa E-75 te se do nje lako dolazi. Najviši vrh ima visinu od 1.922 m i sa njega se, kada je sunčano i vedro vreme, pruža pogled čak do Bugarske.

pročitajte ceo tekst ›

Bobija

Bobija je planina predivnih pejzaža koja se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u predelu pod nazivom Azbukovica. Nalazi se između desne obale Drine, Jablanika i kanjona Trešnjice. Od Ljubovije je udaljena 30 km dok je od Valjeva i Bajine Bašte udaljena par kilometara više, od Beograda 140 km. Najviši vrh je Tornička Bobija sa visinom od 1.272 m. 

pročitajte ceo tekst ›

Boranja

Boranja je niža, mala planina dinarskog sistema koja se uzdiže uz levu obalu Drine. Pripada grupi Podrinjskih planina koje karakteriše prisustvo paleovulkanskih kupa. Pruža se u pravcu jugozapad-severoistok, što je suprotno od pravca pružanja ostalih Dinarskih planina. Najviši vrh je Crni vrh nadmorske visine 856 m. Priča kaže da je dobila ime po brojnim jarugama i potocima. 

pročitajte ceo tekst ›

Bukulja

Planina Bukulja se nalazi u srcu Šumadije i sa visinom od 696 m predstavlja jednu od najviših tačaka centralne Srbije. U podnožju planine nalazi se grad Aranđelovac i Bukovička Banja, dok su na njenim padinama smeštena dva jezera - Garaško i Bukuljsko.

pročitajte ceo tekst ›

Cer

Cer je jedna od ostrvskih planina smeštena južno od Save i Dunava u severozapadnom delu Srbije. Sa nadmorskom visinom od 687 m (Todorov rt) i pravcem pružanja severozapad-jugoistok, ima odlike kontinentalne klime i sa intezivnom insolacijom pogoduje svim kategorijama turista. Najbliži grad u podnožju planine je Šabac, udaljen 35 km, dok je Beograd udaljen oko 100 km.

pročitajte ceo tekst ›

Deli Jovan

Deli Jovan je planina srednje visine na istoku Srbije. Pruža se pravcem sever-jug u dužini oko 20 km. Pripada Karpatsko-balkanskoj grupi planina sa najvišim vrhom - Crni vrh visine 1.142 m.

pročitajte ceo tekst ›

Devica

Devica se uzdiže iznad Sokobanje, jedna od najposećenijih banja u Srbiji. Pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina čiji je najviši vrh Čapljinac 1.187 m. Narodno verovanje kaže da je ime dobila po dvema stenama koje su skoro u njenoj sredini te je narod u njima prepoznao devojački oblik.

pročitajte ceo tekst ›

Dukat

Planina Dukat se uzdiže u jugoistočnom delu Srbije, u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom Pripada Rodopskoj grupi planina te je većim delom izgrađena od granita i kristalastih škriljaca. Najviši vrh je Crnook sa 1.881 m.

pročitajte ceo tekst ›