Besna kobila

Besna kobila predstavlja deo Rodopskog planinskog sistema, koji zauzima centralni deo Srbije, odnosno pruža se sa obe strane doline Velike i Južne Morave. Leži 40 km istočno od Vranja, u blizini autoputa E-75 te se do nje lako dolazi. Najviši vrh ima visinu od 1.922 m i sa njega se, kada je sunčano i vedro vreme, pruža pogled čak do Bugarske.


Vegetaciju planine čine prostrane šume, a viši delovi su pod pašnjacima. Posebno se izdvaja lekovito bilje i divlji plodovi među kojima su najpoznatiji: maslačak, malina, nana, kopriva, kantarion, hajdučka trava, borovnica.

Postoji više legenda o nastanku imena planine. Prema jednoj, nekada je ovde živela devojka koja se zvala Feja i koja je jednog dana umesto da uzjaše konja, uzjahala kobilu. Kobila je postala uznemirena i u jednom trenutku zbacila Feju koja je slomila nogu, i otrčala dalje, besna, te tako nastade naziv Besna kobila.

Planina još uvek nije dovoljno turistički valorizovana i potrebno je još dosta uložiti da bi postala veliki turistički i skijaški centar. Za rekreativce uređeno je nekoliko staza za šetanje koje vode do vrha planine, vodopada, zatim biciklističke staze i 2 staze za skijanje. Bogat životinjski svet doprineo je razvoju lova tako da ovde dolazi veliki broj lovaca koji love vukove, lisice, zečeve i divlje svinje. Većina puteva na planini su zemljani i posebno atraktivni za vožnju džipova. Planina je poznata i po brojnim izvorima termalne vode, a među njima se ističe termalna voda Vranjske banje temperature 96 - 110°C.