Dani piva u Zrenjaninu (avgust)

Dani piva predstavljaju jednu od najvećih manifestacija ove vrste u Srbiji. Nekada davno, tokom 18. i 19. veka ljudi su se zabavljali na vašarima uz pečenje, poslastice i nezaobilazno – pivo. Već u 20. veku vašari gube na značaju, da bi se 1986. godine javila želja da se organizuje neki događaj koji će da okuplja ljude koji će tokom letnje žege da se rashlađuju pivom.


Akcenat je stavljen na pivo jer se ono ovde proizvodi od 1745. godine. Pivarski majstor Sebastijan Krajcezen je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva u Velikom Bečkereku, a kako se vremenom rasla 1878. godine pivaru kupuje jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, Lazar Dunđerski. On se zalagao za proširivanje pivare i time doveo najbolje arhitekte iz Praga koji koji su osmislili i kasnije izgradili kompleks zgrada koje svoju estetsku vrednost nisu izgubile ni dan danas. 70-tih godina usled tranzicije dolazi do pada proizvodnje piva i na kraju prestanka rada pivare, ali stanovnici Zrenjanina ne dozvoljavaju da se ova manifestacija prekine.

Dani piva se održavaju krajem avgusta meseca, kada se ceo grad posvećen njemu. Raznovrstan program gde organizatori uz godine u godinu unose novine zadovoljiće svačiji ukus. Na raznim lokacijama u gradu postavljaju se bine, na koje su se do sada predstavljali mnogi bendovi iz zemlji i regiona. Samo neki od njih su Riblja čorba, NS Big Band, Marija Šerifović, Garavi sokak itd. Tu su i brojni prateći programi: „Zlatni kotilić“, „Lovačka gulašijada“, košarkaški turnir, susreti dobrovoljnih vatrogasnih društava, revija vatrogasne tehnike, šahovski turnir, fijakerijada, festival folklora, međunarodna izložba pasa.