Film: Otac na službenom putu

Godina: 1985.

Režija: Emir Kusturica


GALERIJA

Film: Otac na službenom putu

„Otac na službenom putu“ je jugoslovenski film iz 1985. godine. Snimljen je po scenariju Abdulaha Sidrana a režirao ga je Emir Kusturica.

Radnja film smeštena je u Bosni i Hercegovini nakon Drugog svetskog rata. Godine 1948. došlo je do sukoba Josipa Broza Tita sa Staljinom, tokom kojeg su stradali mnogi jugoslovenski komunisti, pa i otac glavnog lika iz filma dečaka Malika. Iz njegove perspektive prate se sudbonosni događaji. Njegov otac Mehmed bio je trgovački putnik i komunista, ali i veliki ženskaroš. Pošto je godinama lagao ljubavnicu Ankicu da će se razvesti od žene, ona ga iz besa prijavljuje da je izneo neprimerenu primedbu o trenutnoj političkoj situaciji. Po službenoj dužnosti primedbu sankcioniše lokalni oznaški čelnih Zijo, brat Mehmedove žene, koji šalje svog zeta u zatvor. Dečak Malik ne zna pravu istinu i misli da je otac zapravo na službenom putu. Porodica prolazi kroz veoma težak period i očekuje Mehmedov povratak kući.

Film „Otac na službenom putu“ je trijumfirao na festivalu u Kanu, a bio je nominiran za Oskara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar