Galerija „Milan Konjović"

Galerija „Milan Konjović“ nalazi se u Somboru, u gradu gde je ovaj umetnik rođen i stvarao. Otvorena je 1966. godine u zgradi koja je sagrađena na temeljima zdanja u kome je 1766. otvorena prva apoteka u gradu. Ovo zdanje se danas, u sklopu starog jezgra grada Venac nalazi pod zaštitom kao kulturno dobro velikog značaja. Galerija danas broji preko 1000 dela Milana Konjovića. U toku godine organizuju se izložbe, kako ovde tako i u drugim gradovima Srbije i inostranstva.


Milan Konjović je rođen 28. januara 1898. godine. Njegova porodica se doselila u ove krajeve za vreme Velike seobe Srba 1690. godine. Kao mali počeo je da se bavi slikarstvom, studirao u Pragu, Beču, Minhennu i Berlinu. Jedan deo svog života proveo je u Parizu u kome je imao zapažene samostalne izložbe. Međutim, po njegovim rečima, ponestalo mu je inspiracije te se nakon nekoliko godina vraća u rodni Sombor. Posvetio se slikanju rodnog kraja, njegovog pejzaža i ljudi. Za vreme Drugog svetskog rata nalazio se u zarobljeništvu u logoru u Osnabriku gde je radio tempere i veći broj crteža. Nakon rata slikar je počeo sa prvim varijacijama na temu vizantijske umetnosti. Do kraja 1990. nastalo je oko 30 dela ove vizantijske faze, a ukupan broj njegovih dela je oko 6000 (pastela, ulja, tempera, crteža, tapiserija, skica za kostim, mozaika, grafika).

Za života je otvorio Galeriju kojoj je darovao tada 500 svojih dela. Ispred nje nalazi se posveta  koju je on napisao: „Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnome gradu, one jedino njemu i pripadaju“.

 

Adresa: Trg Sv. Trojstva br. 2, 25000 Sombor

Tel: 025/412 563

E-mail: [email protected]