Godovska pećina

Na prostoru jugozapadne Srbije u ataru sela Godovo nalazi se Godovska pećina u okviru krečnjačke grede Dedovog Brda (985 m). Administrativno pripada opštini Tutin, od koje je udaljena oko 8 km.


Pećina predstavlja horizontalni, podzemni oblik kraškog reljefa sa dva ulaza. Jedan ima funkciju povremenog ponora a drugi vrelskog te ima dvostruku hidrogeološku funkciju. Prvi ulaz prima vodu potoka Piskavci samo u vlažnom delu godine, dok drugi ima funkciju karstnog izvora, i to stalnog. U pećinskom kanalu, u levom zidu nalaze se dva podzemna izvora. Oni rade i u sušnom delu godine te upravo oni hrane tok te zato drugi ulaz  ima funkciju stalnog izvora. Ukupna dužina kanala je 322 m. Zaštićena je zakonom kao Spomenik prirode geomorfološkog karaktera – Značajno prirodno dobro površine 5.27,27 ha.

Prvi put je zaštićena odlukom Skupštine opštine Tutin 1980. godine  pod imenom „Prerast na potoku Piskavci, na mestu zvanom „Pećine“ iznad sela Godova“. Do nje se stiže putem Tutin-Rožaje gde se na drugom kilometru odvaja put za selo. Kada se prođe kroz selo, sa desne strane oštre krivine nalazi se prvi ulaz u pećinu. Drugi ulaz vodi istim putem koji se uspinje i zaobilazi brdo te se sa desne strane uočava krečnjački odsek u kome je ulaz.

Pripada grupi tunelskih pećina planinskog fluvio-krasa što je retka pojava u Srbiji.