Gradačka banja

Nedaleko od jednog od najpoznatijih manastira srednjovekovne Srbije - manastira Gradac, uređeno je izletište pored kojeg su meštani istoimenog sela kaptirali izvor lekovite vode i ovom lokalitetu dali naziv Gradačka banja. Banja leži na 577 m nadmorske visine, a lekovita voda leči oboljenja očiju.


Selo  Gradac leži na obroncima planine Golije u dolini reke Brvenice. Ima oko 600 stanovnika čiji se broj iz godine u godinu smanjuje, ali da bi se zaustavile migracije, meštani zajedno rade na razvoju seoskog turizma  i plasiranju svojih proizvoda kako bi ostvarili prihode. Za izvor lekovite vode vezuje se legenda  o srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj koja je uz pomoć ove vode izlečila sina od slepila i u znak zahvalnosti podigla manastir Gradac.

Na lokalitetu je uređen smeštajni objekat sa 2 apartmana po 7 ležajeva, kuhinjom, trpezarijom, baštom kao i vodenicama koje su nekada mlele žito, a danas se čuvaju sa puno ljubavi. Tu su i sadržaji za decu, drveni stolovi i klupe, kao i vodopad i manje jezero u kojem možete pecati šarana, soma i smuđa. Etno selo je u vlasništvu poljoprivrednih gazdinstava Jovanović i Radivojević iz Gradca koja su registrovana za pružanje turističkih usluga. Takođe, poseduju i objekat površine 80 m² – Vila Golija  na 1.630 m nadmorske visine sa ukupno 8 ležajeva i 3 odvojene seoske kuće sa 12 ležajeva.

Do banje se stiže magistralnim putem Beograd - Raška. Od Raške je udaljena oko 20 km, Kraljeva 70 km i Beograda 260 km. U njenoj okolini, pored manastira Gradac, nalazi se veliki broj drugih kulturno-istorijskih spomenika: Stari Ras sa Sopoćanima, Petrova crkva, Đurđevi Stupovi, stari grad Jeleč. Rezervat biosfere Golija i planina Rogozna  pogodni su za izlete, lov i ribolov, a blizina Nacionalnog parka Kopaonik daje banji još veći značaj.