Gučevo

Gučevo se uzdiže iznad Loznice i banje Koviljače i predstavlja deo Dinarskog planinskog sistema. Pripada grupi Podrinjskih planina čiji najviši vrh ima visinu od 779 m (Crni vrh). Planina je dugačka oko 15 km i uzdiže se sa desne obale Drine. Od Beograda je udaljena 140 km, a najbliži gradovi su Loznica i Užice.


Brojni potoci i rečice pronašli su svoje izvorište na ovoj planini kao i termomineralni izvori banje Koviljače koji se koriste za lečenje reumatičnih oboljenja, degenerativnih promena zglobova i kičmenog stuba, osteoporoze, mišićnih oboljenja, steriliteta. U srpskoj istoriji planina zauzima značajno mesto jer su se ovde vodili mnogi ratovi. Bitka na Drini dogodila se 1914. godine kada se vojska Kraljevine Srbije borila sa ciljem da zaustavi drugi pokušaj Austrougarske da prodre u Srbiju. Gučevačka bitka vođena je od 8. septembra do 6. novembra 1914. godine i poznata je kao jedna od prvih rovovskih borbi u Prvom svetskom ratu. U znak sećanja na borbe vođene tokom Prvog svetskog rata 1929.godine podignuta je Spomen kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci ratnika srpske i austrougarske vojske.

Na 675 m nadmorske visine izgrađeno je dečije odmaralište, planinarski dom i još nekoliko smeštajno-ugostiteljskih objekata. Čist vazduh i netaknuta priroda pružaju idealne uslove za pešačenje, planinarenje, vožnju bicikla, sakupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja.