Javna skijališta

Mogućnosti koje planine pružaju posebno dolaze do izražaja tokom zime kada padne sneg te ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju na nekom od skijališta. Iako u Srbiji ima nekoliko poznatih skijališta koje iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista, posebno iz inostranstva, postoje i ona koja su u povoju i koja tek treba da da privuku pažnju na sebe.


Planine poput Kopanika, Zlatibora, Stare planine poznate su kako među srpskim tako i među stranim skijašima. Kopaonik je već godinama najposećeniji ski-centar u zemlji. Sa velikim brojem smeštajnih i ugostiteljskih objekata i oko 62 km ski staza, Kopaonik itekako zaslužuje status najposećenijeg skijališta zemlje pa i regiona. Sa velikim brojem ski staza, kako početnici tako i vrsni skijaši naćiće mesto za sebe.

Pored Kopaonika, Zlatibor takođe pruža odlične uslove za skijanje. N lokaciji Obudejevica i Tornik nalaze se nekoliko ski staza, dok je u Murtenici izgrađena staza za bialton i smučarsko trčanje. Naravno staze su povezane sistemom žičara i ski-liftova. U istočnoj Srbiji najpoznatija skijališta nalaze se na Staroj planini.


Na lokalitetima Babin zub i Jabučko ravnište uređeno je nekoliko ski staza, a jednu od njih povezuje gondola izgrađena 2012. godine kao prva takva u zemlji. Prednost ove planine je to što se još uvek nije pretvorila u komercijalni turistički centar, a smeštaj možete naći kako u hotelima tako i u brojnim seoskim domaćinstvima.


Ne možemo izostaviti ni Brezovicu na Šar planini sa nekoliko ski staza, a njena glavna prednost je to što se sneg zadržava itekako dugo, čak 9 meseci u toku godine. Politična situacija na Kosovu i Metohiji nije išla pod ruku ovom ski centru te mali broj ljudi posećuje planinu. Pored ovih, postoje i manja skijališta smeštena u blizini manjih ili većih naselja. Tu je Crni vrh u blizini Bora, Divčibare kod Valjeva, Goč iznad Vrnjačke banje, Kraljevica kod Zaječara, nekoliko staza na Goliji i Tari itd.


Po svemu sudeći, Srbija itekako može da se pohvali svojim ski-centrima koji poseduju adekvatnu infrastrukturu za ljubitelje zimskih sportova. Pored toga, sve veći broj planina upotpunjuje svoju turističku ponudu tokom letnjih meseci, te tako možete istraživati planine kroz pešačke ture, biciklističke staze, paraglajding, posetiti kulturne spomenike koji se nalaze na planinama i sl.