Javor

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Najviši vrh Vasilin vrh, nalazi se na 1.520 m nadmorske visine.  Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme. Planina je pogodna i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom.


Javor je šumovita planina na kojoj preovlađuju bukove šume, najveći kompleks bukovih šuma proteže se na severnim padinama planine Javor. Istočne i jugoistočne padine prekrivene su mešovitim šumama bukve, jele i smrče. Zaobljeni oblici reljefa planine Javor pogoduju raznim disciplinama zimskih sportova. Javor je poznat i po lovnoj divljači pa ima uslova i za razvoj lovnog turizma. Naročito je interesantna srna, koje ima najviše u predelu Čestih vrela i Studene reke.

Ljubitelji prirode su u mogućnosti da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima, a jedan od njih je najstarija škola sa internatom u ivanjičkom kraju zajedno sa crkvom koju je izgradio vladika Janja 1833. godine. Do znamenitog zdanja se stiže stazom dugom oko 5 km, koja je idealna za duže pešačke ture. Na 13 km od Kušića nalazi se etno selo Štitkovo sa kućama brvnarama s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća iz 1882. godine nalazi se u samom centru sela, a etno selo je pod zaštitom države.

Javor i njegova okolina poznati su i po istorijskim događajima koji su se odigrali na ovom prostoru. Brojni su šančevi iz Prvog sprskog ustanka, srpsko – turskog rata 1876-1877. godine i Prvog balkanskog rata. Javor čuva uspomenu na Kalipoljsku bitku koja se dogodila 24. juna 1876. godine.