Kamena Gora

Kamena Gora se uzdiže u jugozapadnom delu Srbije. Jedinstven planinski reljef raščlanjenim dubokim kanjonima i klisurama doprineo je da se proglasi za Predeo izuzetnih odlika površine  7.762,33 ha. Zaštićen prostor pripada teritoriji grada Prijepolja i graniči se sa Crnom Gorom. Do ovog prirodnog dobra može se doći kako automobilom, tako i autobusom i biciklom iz pravca Prijepolja magistralnim putem M-21. Njena udaljenost od Beograda je 320 km, a od Prijepolja 20 km. Na Kamenoj gori počeo je da se razvija ekoturizam, poznat po proizvodnji kvalitetne prirodne hrane i prerade šumskih plodova.


Kamena Gora raspolaže bogatstvom flore i faune, planinskim izvorima kojih ima na svakom koraku. Na ovoj planini postoji čak 6 staza za pešačenje u dužini od 80 km, na kojima možete uživati u blagodetima ovog kraja i uživati u lepotama ovog kraja.

Najviši vrh je Ravna Gora (1.496 m) dok je minimalna nadmorska visina 800 m. Od ostalih, može se izdvojiti Crni vrh, identične visine Ravne Gore. Kamena Gora  je proglašena za vazdušnu banju u vreme Kraljevine Jugoslavije, zbog nezagađene prirode, čistog vazduha i blage klime. Simbol planine predstavlja crni bor, osveštan kao sveto drvo – zapis, i stoga prozvan Sveti Bor.

Ljubitelji seoskog turizma, planinarenja, lova i ribolova svakako trebaju doći i obići ovaj kraj, jer ko jednom poseti ovu čarobnu planinu vratiće se opet, jer ova planina je lek za dušu i telo.