Mala galerija ULUPUDS-a

Mala galerija ULUPUDS (osnovana 1969.) je jedna od retkih beogradski galerija koja se isključivo bavi prezentacijom i dostignućima naših umetnika na polju primenjene umetnosti. Svake godine se postavi, organizuje i realizuje 15 – 20 samostalnih izložbi članova ULUPUDS (vajari, keramičari, dizajneri, arhitekte, fotografi...). Izuzetno dobro su posećene i tradicionalne kolektivne izložbe članova  ULUPUDS-a (Mozaik malog formata, Kutija, Minijatura, novogodišnje prodajne izložbe...). Svake godine profesori sa Fakulteta primenjenih umetnosti, sa odseka Kostimografije prirede kvalitetnu izložbu studentskih radova.


Na izložbama koje je odobrio Umetnički savet ULUPUDS-a na grupnim i sekcijskim izložbama koje se organizuju po konkursu broj izlagača, prema dosadašnjem njihovom odazivu bio je: sekcijske izložbe - 20-30 izlagača, autorski projekti – 50-70 umetnika. Na svim izložbama, projektima, stručnim postavkama kao i pisanju autorskih tekstova za kataloge, monografije angažovani su članovi Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti. Svaku postavku osmišljavaju kolege iz Arhitektonske sekcije i Sekcije za scenografiju i kostimografiju. Vizuelni identitet štampanog materijala (katalog, plakat, pozivnice, baner...) predlažu i realizuju grafički dizajneri ULUPUDS-a. Članovi Sekcije likovnih umetnika fotografije snimaju radove za potrebe štampanog materijala i sajta ULUPUDS-a.

 

Adresa: Uzun Mirkova br. 12, 11000 Beograd

Tel: 011/2622 582

E-mail: [email protected]

 

DEŠAVANJA U GALERIJI:

04.03. - 13.03.2019​ - Upoznavanje keramike​

Keramika je jedina umetnička disciplina koja je dobila naziv po materijalu izrade umetničke forme. Kao takvu često je svrstavamo isključivo u sferu primenjenih umetnosti. Kroz ovu izložbu sagledavamo keramiku iz aspekta savremene likovne umetnosti. Izložena dela formiraju širu sliku umetnosti keramike kroz svoju raznovrsnost, monumentalnost, fragilnost, koncept. Keramika je savremena, prilagodljiva, vanvremenska.

Izlagači: Aleksandar Vac, Marija Milin, Minja Đurđević, Ana Jakić, Tatjana Parađanin, Velimir Vukićević, Jasmina Pejčić, Igor Stangliczky, Miona Stefanović, Iva Brkić, Julia Draškoci, Lana Tikveša

 

18.12.2018. - 31.1.2019. Izložba minijatura 3

Za svakog umetnika kreativnog i idejno raspoloženog je izazov da različitim umetničkim tehnikama dočara svoju zamisao, poštujući zadati format rada. Odabir materijala, opredeljenje kojim motivom će se predstaviti smo prepustili njima samima, jer oni su ti koji svojim učešćem opravdavaju i održavaju svu čar primenjene i likovne umetničke tradicije.

Na ovogodišnjoj MINIJATURI svoje radove po propozicijama do 30 x30 cm (slike, grafike, akvareli, keramoskulpture, fotografije, mozaici, ikone, tekstil...)  izložiće 83 umetnika različitih generacija, senzibiliteta i autorskih rukopisa.

 

6.12. - 14.12.2018. Izložba Bubice, Bojane Ban

Bojana Ban, vrsan likovni stvaralac, koja se oprobala i dokazala izuzetnim grafičkim listovima, dobrim crtežima i još boljim uljanim platnima, koristi to svoje bogato iskustvo i prenosi ga uspešno u novi svet likovnog izražavanja. Mali je broj likovnih stvaralaca koji imaju tu hrabrost da krenu u nepoznato, da otkrivaju nove mogućnosti likovnog izražavanja, traženja puteva sporazumevanja likovnim jezikom, dostizanja skrivenog u nama i oko nas. Upravo ona ima smelosti da se sa mnogim zahtevima suoči i upornosti da istraje u vođenju sebe, kao likovnog stvaraoca, kroz sve neizvesnosti na putu stvaranja.

 

26.11. - 4.12.2018. Izložba  Skice za putovanje pogledom Marije Jevtić

Marija Jevtić rođena u Valjevu. Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu diplomirala je 1994. godine na odseku scenografije. Autor scenografije i kostima na više destina pozorišnih predstava u zemlji i inostranstvu. Realizovala mnogobrojne plakate i programe za Pozorište Atelje 212 kao i druga pozorišta u Zadru, Zenici, Novom Sadu, Somboru, Vranju… Od 2010. počinje saradnju sa Goethe-Institutom u Beogradu. Autor je logotipa i maskote Prirodnjačkog centra Svilajnac. Dizajner grafičkog dela stalne postavke Centra.
- Učesnik “Zlatnog pera” 2014.
- Nagrada Sterijinog pozorja za grafički dizajn 2012.
- Predstavnica Srbije na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2013.
- Dizajner postavke izložbi Etnografskog muzeja koja je održana u Alžiru 2014.
- Nagrada za ilustraciju na Novosadskom sajmu knjiga 2015.
- Nagrada godišnje izložbe slikarko grafičke sekcije 2016.
- Izlagala na više kolektivnih izložbi.
- Autor četiri samostalne izložbe.

 

14.11. - 22.11.2018. Izložba CENTUM  ( sto ) - keramičke minijature Biljane Rakić

Biljana Rakić je jedna od retkih umetnica koja je decenijama "zaljubljena" u sve životinje, koja se nesebično bori se za njihova prava, za  opstanak ugroženih vrsta i koja se nesebično zalaže  za očuvanje zdrave životne sredine i prirode. Ona živi svet oko sebe osluškuje,  posmatra, čuva, hrani, neguje, priča sa njima, poštuje ih, divi im se... Inspiraciju za svoje radove već godinama pronalazi u neograničenom bogatstvu flore i faune na Staroj planini, okolini Pirota, Zavojskog jezera, rekama Visočici i Gostuškoj... Tu  bezgraničnu ljubav je vrlo često usmeravala na svoju umetnost i veštim rukama stvarala je sebi i nama nove prijatelje: lisice, ptice, ribe, mačke... Na postavci u Maloj galeriji ULUPUDS-a , publika će  imati jedinstvenu priliku da uživa u 100 minijatura izradjenih u tehnici kamenine i terakote pečene na otvorenoj vatri,  koje je Biljana kreirala specijalno za ovu priliku.

Izložbe ovakvog tipa i tematike su nažalost retke. Umetnici se retko odlučuju za izložbe skulptura u minijaturi, jer nisu komercijalne i nisu ( na prvu loptu ) socijalno - politički aktuelne i angažovane. Zato je ova postavka vanvremenska i prepuna pozitivne energije, dok  istovremeno šalje svima nama diskretno poziv da se zajedno borimo za živi svet oko nas i da razvijamo kod sebe i naših potomaka svest o očuvanju životne sredine.

 

02.10. - 12.11.2018. Izložba odevnih detalja IZMEĐU IGRE I STVARNOSTI Maje Studen

Veštački materijali, film folija i polimerna glina, postaju predmet kreativnog istraživanja i eksperimenta u oblasti kostima i odevanja. Svaki na svoj način, u procesu oblikovanja oslobođeni su zadatosti, likova ili ciljnih grupa. Nastaju iz igre, u njoj se transformišu, preispituju, odbacuju, opet vraćaju i novim sredstvima grade male objekte koji će u interakciji sa posetiocem, scenskim likom ili budućim nosiocem pomoći u stvaranju identiteta, savremenog trenutka, dela stvarnosti.

Obe izložbene celine, oglavlja i nakit, polaznu osnovu razvijaju iz plohe koja se dopunjuje naknadnom modulacijom i teksturama putem savijanja, isecanja, spajanja i preplitanja u kombinaciji sa drugim prikladnim materijalima.  

 

05.10. - 15.10.2018.  Izložba mozaika Sunce Gordane Pralice

Gordana Pralica, rođena je 05.12.1955. godine u Klisi kod Osijeka. Diplomirani je ekonomista u penziji a mozaikom se bavi od 2011. godine. Svoje poznavanje tehnike mozaika stekla je u studiju priznate umetnice Ljiljane Rivić u Beogradu.

Sa svojim mozaicima, Gordana Pralica je učestvovala na sledećim izložbama:

Izložba minijature, Gornji Milanovac, 2012. godine

Mozaik malog formata, 2013., 2014. I 2017.

Kamen u arhitekturi I umetnosti 2016.

 

25.09 - 03.10.2018. Izložba crteža i skulptura Susreti Mione Stefanović

Miona je rođena 1985. godine u Beogradu. Upisala Fakultet Primenjenih umetnosti 2005. godine. Diplomirala na odseku keramika 2010. godine kod prof. Velimira Vukicevića na predmetu unikatna keramika. Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i radionica i simpozijuma. Jedan je od osnivača Udruženja za izradu i promociju unikatne keramike „ 1250“, odnosno, „ Galerije 1250“ koja je i prva autorska galerija keramike u Beogradu. Pored keramike aktivno se bavi i crtežom, slikom, ilustracijom i fotografijom.

 

07.09. - 15.09.2018.   Izložba Izlet u travi Olivere Protić 

Likovni radovi obrađuju temu pejzaža koji je obogaćen efektima modularnih sočiva i na taj način pojačavaju osećaj nestvarne atmosfere u realnom prostoru. Radovi su nastali kao posledica sećanja na pejzaže iz detinjstva , prostor za maštanje i bekstvo u spokoj. Dimenzije radova su u okviru minijature između 12x12 cm i 30x25 cm. Neki od radova su oslikani trodimenzionalni oblici malih dimenzija. Radovi su realizovani tehnikom ulja, akrila i konbinovanom tehnikom na platnu i kartonu.

 

09.07. - 17.07.2018.  Izložba Pod suknjom Madam Tenardije

Nekadašnje kafedžije, krčmari, gostioničari, sitni kriminalci, ucenjivači, bračni par Tenardije (od kojih suprug završava kao trgovac robljem) mogli bi biti današnji vlasnici sumnjivih kafića, salona za nokte, obučeni u skupoceno sklepani Gucci look, željni da prevare svakoga i na svakom koraku, izmamljujući pare na ucene i kobasice punjene ovim i onim ... svime osim jestivim mesom.

'Gospođa' Tenardije svakako 'važnija od ostalih' između ostalog peva: "Food beyond compare. Food beyond belief Mix it in a mincer and pretend it's beef Kidney of a horse, liver of a cat Filling up the sausages with this and that"

U slobodnom prevodu:

Hrana koja se ne može porediti, izvan očekivanja samelji u mašini i pravi se da je teletina,

konjski bubreg, mačja džigerica puni kobasice čime stigneš

pokazujući mizeriju kao socijalnu, duhovnu, egzistencijalnu, pa čak i političku kategoriju.

 

26.06. - 04.07.2018. Dokumentarno-poetske fotografije subotičke sinagoge Šator za duga rastajanja, Čedomile Marinković 

Fotografije predstavljene na ovoj izložbi nastale su 2016. godine tokom radova na obnovi unutrašnjosti subotičke sinagoge.Prvobitna funkcija ovih fotografija bila je dokumentarna – beleženje jedne etape u obnovi sinagoge. Ipak, podstaknuta stanjem spomenika, autorka je ovde otišla i dalje: izlašavši iz primenjene ona se otisnula u umetničku fotografiju pažljivo ispitujući granice između dokumentarnog, narativnog i poetskog. Tako je došlo do inverzije uloga: od istraživača dr Marinković je postala umetnik, a fotografija kao dokument je postala fotografija kao  poetsko sredstvo tumačenja tragične sudbine spomenika i zajednice koja ga je podigla i potom celokupna, nasilno nestala.