Manakova kuća

Manakova kuća sagrađena je oko 1830. godine na prostoru Savamale, nekadašnjem predgrađu Beograda. Po jednom izvoru kuća je služila kao sedište privremene pošte kneza Miloša, a prema drugom bila je namenjena turskom agi i njegovom haremu. 


Imala je podrum, prizemlje, međusprat i sprat. Grk Manojlo Manak kupuje kuću i u prizemlju smešta kafanu i pekaru, pa je kuća tako i ostala zapamćena. Njegov rođak i naslednik bio je Manak Mihailović, po kome je kuća i dobila ime.

Nakon rekonstrukcije šezdesetih godina XX veka, Manakova kuća postala je jedan od retkih sačuvanih objekata stambene istočnjačko-balkanske arhitekture u Beogradu. Jedan od ciljeva rekonstrukcije bio je i smeštaj etnografske zbirke slikara Hristifora Crnilovića (1886 - 1963), koju je poklonio gradu Beogradu. Na spratu je postavljena stalna izložba „Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz XIX i prvih decenija XX veka“. Pored toga u okviru kuće postoji i etno-izlog, kao i radionice za izučavanje tradicionalnih zanata i narodne radinosti.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar