Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti

Biblioteka porodice Lazić, osnovana 1882. godine u selu Kumane kod Zrenjanina, poslužila je kao osnova za osnivanje nekoliko važnih kulturnih ustanova. Naslednik porodične biblioteke Viktor Lazić i oko tridesetak intelektualaca iz Srbije osnovali su 2012. godine Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, sa ciljem obnove biblioteke i otvaranja Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.


Biblioteka danas ima preko pola miliona bibliografskih jedinica, od čega 200 000 knjiga.

Cilj Muzeja knjige i putovanja jeste da predstavi razvitak pisane reči i štampe, kao i razvitak i značaj knjige za civilizaciju; dok se Muzej srpske književnosti bavi sakupljanjem i izlaganjem materijala o sprskim književnicima (olovke, pisaće mašine, delovi odeće), njihovim udruženjima, književnim delima itd.

Muzej je u vlasništvu vrednih knjiga koje potiču iz XVI veka (molitvenici iz Mongolije, Mjanmara, Tibeta, Konfučijanskih manastira, na štapićima od bambusa, drvetu, kostima i palminom lišću, knjige od svile, od slonovog izmeta) dok je najstarija datovana u 1580. Godinu. Poseduje i najmanju knjiga na svetu dimenzija tri milimetra. Iz riznice srpskih i jugoslovenskih pisaca može se izdvojiti pisaća mašina Gvida Tartalje, lično potpisana autobiografija Branislava Nušića, prvo izdanje prve knjige Srpske književne zadruge iz 1892. godine, Andrićeva dela na stranim jezicima (roman „Na Drini ćuprija“ na kineskom i „Anikina vremena“ na hindu jeziku), prvo izdanje „Lamenta na Beogradom“ Miloša Crnjanskog, rukopisi Oskara Daviča i Vojislava Ilića itd.

 

Adresa: Josipa Slavenskog 19a, 11040 Banjica, Beograd

Tel: 011/2627 311

E-mail: [email protected]

www.adligat.rs

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar