Narodni muzej u Kraljevu

Narodni muzej u Kraljevu osnovan je 1950. godine kao muzej kompleksnog tipa i nadležan je za opštine Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja. U toku prve decenije rada, zahvaljujući Miloradu Joviću, članu osnivačkog Odbora i prvom upravniku, formiraju se zbirke i stručna odeljenja. Postepenim prijemom stručnih kadrova i  muzeološkim razgraničenjima, formirana su odeljenja za arheologiju, etnologiju, istoriju, numizmatiku, umetnost, konzervaciju, dokumentaciju, pedagoško-propagandno odeljenje, biblioteka i služba opštih poslova.


Zgrada u kojoj je danas Muzej smešten je adaptirano staro školsko zdanje podignuto 1873. godine, u kome su do 1975. godine radila Ratarska škola, Gimnazija i osnovna škola. Skupština opštine Kraljevo je 1985. godine prenela ovu zgradu u vlasništvo Muzeja, a njena adaptacija je započela 1993. godine.  Prva faza, prizemlje zgrade sa velikom reperezentativnom Galerijom, završeno je 1995. godine, kada je i svečano otvoreno. Druga faza (definisana u etapama sprat – potkrovlje – fasada), završena je u periodu između 2002. i 2005. godine, čime je Muzej dobio prostor od 1270 m² u četiri nivoa.

Posle skoro 65 godina od osnivanja, Muzej u Kraljevu je izrastao u značajnu ustanovu u oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara, čiji je rad zapažen i prepoznatljiv i van Kraljeva. Sa 27 zaposlena, sa rešenim prostornim, kadrovskim i tehnološkim potrebama, Muzej brine o hiljadama predmeta razvrstanih u zbirke, nosilac je nekoliko značajnih naučno-istraživačkih projekata, neguje uspešnu izložbenu i izdavačku delatnost, organizuje naučne skupove, okrugle stolove, promocije stručne literature, muzičke programe, edukativne radionice i dr. pedagoške programe. Zajedno sa Istorijskim arhivom iz Kraljeva izdaje stručni časopis Naša prošlost, koji se nalazi među najboljim časopisima ove vrste u Srbiji. Ostvaruje uspešnu saradnju sa mnogim relevantnim ustanovama zaštite, kulture, nauke , visokoškolskim ustanovama i strukovnim udruženjima. 

Nakon završetka zgrade, na prvom spratu je realizovana prva velika i kompleksna stalna postavka, kao pogled na prošlost i istoriju Kraljeva i okoline, sagledanu kroz potencijal svih muzejskih zbirki. Postavka je otvorena u maju 2008. godine i nagrađena je prestrižnom nagradom Mihajlo Valtrović Muzejskog društva Srbije.

Značajno mesto koje je Muzej dobio kako u svojoj sredini tako i u širem nacionalnom kontekstu potvrđuju nova priznanja za postignute rezultate: Diploma zaslužne organizacije Grada Kraljeva koju je dodelila Skupština Grada Kraljeva na Kraljevdan, 7. oktobra 2010. godine; Status Ustanove kulture od nacionalnog značaja Odlukom Vlade Srbije, 30. aprila 2013. godine; Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Cara Konstantina, dodeljen od strane Svetog arhijerejskog sinoda 26. avgusta 2013. godine.

U višedecenijskom radu Muzej je izbegao mnogobrojne zamke iz perioda ideološke prevlasti, dogovorne istorije ili organizovanog zaborava prošlosti, što mu je omogućilo da sačuva značajno kulturno – istorijsko nasleđe, od duboke praistorije do savremenog perioda, koje aktivno promoviše kroz velike izložbene projekte. Zajedno sa svojom publikom Narodni muzej u Kraljevu izgrađuje autentični kulturni prostor, u kojem se sve ono što baštinimo iz naše prošlosti, kao mera visokih vrednosti, čuva kroz misiju muzeja.

Muzej ima arheološku, numizmatičku, etnološku, istorijsku i umetničku zbirku, istoimena odeljenja kao i odeljenja za konzervaciju, dokumentaciju, pedagoški rad i biblioteku. Stalna postavka muzeja obuhvata celine: arheologiju, etnologiju, građansku epohu, ratnu istoriju, streljanje 1941 (streljanje u lageru u Kraljevu 15-20 oktobra 1941. godine), legat (Olivere Radojković Čolović), umetnost i savremena umetnost. Muzej često organizuje brojne izložbe, predavanja, radionice, prezentacije, promocije, panele i koncerte.

 

Adresa: Trg Svetog Save broj 2, 36000 Kraljevo

Tel: 036/333 004, 315- 50

E-mail: [email protected] 

http://nmkv.rs/