Narodni muzej u Kruševcu

Narodni muzej Kruševac, kao regionalna ustanova kompleksnog tipa, postoji od 1951. godine. Muzej danas čine četiri celine u gradu: centralni objekat sa matičnim odeljenjima u Kruševačkom gradu, Umetnička galerija, Kuća Simića i Memorijalni kompleks Slobodište.


NARODNI MUZEJ KRUŠEVAC
Trg despota Stefana 15, 37000 Kruševac
037/429 172, 418 541, 418 540
E-mail: [email protected]

http://nmks.rs/muzej/

U centralnom zdanju Narodnog muzeja Kruševac, smeštenom unutar srednjovekovnog Kruševačkog grada i podignutom za potrebe Gimnazije 1863, pored osnovne stalne postavke, koja na dve etaže prati istorijski razvoj od praistorije do Drugog svetskog rata, nalazi se Velika sala, namenjena za povremene tematske izložbe, kao i muzejska prodavnica – suvenirnica, sa odabranim komadima srebrnog nakita rađenog prema originalima iz muzejskih zbirki. Praistorijski i antički nakit i grnčarija, zbirka srednjovekovnog oružja, oruđa, novca, nakita i keramike, replika haljine kneza Lazara, bogata etnološka zbirka, zaostavština porodice Binički sa muzičkim rukopisom marša Na Drinu i velika maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama samo su neki od eksponata iz stalne muzejske postavke. Pored svoje izložbene, Narodni muzej Kruševac posebnu pažnju posvećuje istraživačkoj, izdavačkoj i kulturno-prosvetnoj delatnosti, koja se odvija kroz brojne programe ostvarene u saradnji sa građanstvom. 

UMETNIČKA GALERIJA
Majke Jugovića 12, 37000 Kruševac
037/439 224

Umetnička galerija, koja je svojim aktivnostima fokusirana na tekuće umetničke tokove, raspolaže izložbenim prostorom organizovanim u pet prostorija, međusobno povezanih u sačuvanoj autentičnosti rasporeda objekta s početka dvadesetog veka. 

KUĆA SIMIĆA
Majke Jugovića 2, 37000 Kruševac
037/442 301

U Kući Simića, objektu s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka, koji je nakon 1833. iz ruku begovske porodice Vrenčevića prešao u posed Stojana Simića, po kome i nosi ime, danas se nalazi stalna postavka koja dočarava enterijer jednog građanskog doma u kruševačkoj varoši (na spratu), kao i izložbeni prostor i suvenirnica (u prizemlju).

Memorijalni kompleks SLOBODIŠTE
Bruski put b. b., 37000 Kruševac
037/429 736

Memorijalni kompleks Slobodište oformljen je šezdesetih godina dvadesetog veka po zamisli Bogdana Bogdanovića a na prostoru stratišta iz Drugog svetskog rata.