Pek

Pek spada u jednu od najdužih reka istočne Srbije. Nastaje spajanjem Lipe i Jagnjila koje izviru na okolnim brdima i kod sela Jasikova se spajaju. One čine Veliki Pek. Posle 15 km toka Veliki Pek se spaja sa Malim Pekom čineći reku Pek.


Reka ima odlike kompozitne doline. U gornjem toku probija se kroz Volujsku klisuru, dugu 25 km poznatu po 8 dolinskih meandara. Iz nje ulazi u Zvižd i teče po njemu 31 km obrazujući brojne meandre. Nizvodno od sela Nesernice, dolina Peka je podeljena na uzvodnije Neserničko polje (7,5 km) i nizvodnije Kučevsko polje (6 km) sve do Kučeva. Odatle prelazi u Kaonsku klisuru dugu 13,5 km da bi kod sela Lješnice izašla i sve do ušća u dužini od 32 km tekla kroz plodno Braničevo. U blizini Velikog Gradišta uliva se u Đerdapsko jezero.

Reka je duga 129 km i ima sliv površine 1236 km². Njene vode najviše se koriste za navodnjavanje i za rudnik bakra u Majdanpeku. Posebno zanimljiva činjenica o reci je podatak da se u njenim vodama može naći zlato. Početkom 20. veka  iz reke je izvađena velika količina zlata sve do 1967. godine. Iste godine zatvoren je rudnik zlata u Blagojev Kamenu i tradicija dobijanja zlata iz Peka se polako ugasila.