Petničko jezero

Petničko jezero je veštačko jezero, nastalo pegrađivanjem dva manja potoka. Nalazi se 5 km od grada Valjeva, u selu Petnica. Prosečna dubna ovog jezera iznosi 4 m, dok je najveća dubina 11 m, međutim dubina ovog jezera se smanjuje usled višegodišnjeg zamuljavanja.


Najvažnija aktivnost na ovom jezeru je ribolov. Ovde se može naći raznovrstan riblji fond, neke od vrsta riba koje se ovde love su som, šaran, tolstolobik, babuška, klen, amur i druge. Ovde je uhvaćen tolstolobik težak 35 kg, može se naći i amur težine od 8 do 12 kg. Od sitne ribe najviše se peca belica i bodorka.

Turističku vrednost ovog jezera pojačava i sportsko-rekreativi centar Petnica, istraživačka stanica kao i Petnička pećina. Pomenuta pećina predstavlja paleolitsko nalazište u čijoj su unutrašnjosti sačuvani ostaci ugljeva od ogništa, alatke od kamena i kostiju i ljudske kosti. Tu se mogu videti i nagorele kosti divljih životinja.

Na samo 5 km od Petničkog jezera nalazi se grad Valjevo, gde se mogu posetiti raznovrsne prirodne i antropogene turističke vrednosti kao što su: klisura reke Gradac, Tešnjar, kula Nenadović, Muselimov konak, brdo Vidrak sa spomenikom Stevanu Filipovicu i drugo.