Pribojska banja

Pribojska banja se nalazi na krajnjem jugozapadu Srbije, na teritoriji opštine Priboj. Smeštena u dolini reke Lim na 530 m nadmorske visine, okružena planinama Dinarskog sistema predstavlja kako banjsko tako i vazdušno lečilište. Na ovom području zastupljena je umereno-kontitentalna klima, a šumska vegetacija štiti je od vetrova.


Okolina banje bila je naseljena još u neolitsko doba Keltima i Ilirima. Čak su kasnije i Rimljani i Vizantijci naseljavali ovaj prostor i vadili rudu u blizini banje. U doba Nemanjića banja je doživela uspon, kada je Sv. Sava ovde uspostavio centar Dabarske eparhije. Za vreme turske vladavine kroz banju je prolazio jedan put koji je povezivao Hrvatsku, Sarajevo i Sjenicu. Sve do Drugog svetskog rata banja nije bila toliko poznata  da bi tek posle rata krenuo njen intezivniji razvoj i izgradnja Rehabilitacionog centra.

Banja ima više izvora tople vode, temperature od 34° do 37°C. Oni se koriste za punjenje nekoliko bazena. Po hemijskom sastavu voda je slabo radioaktivna indiferentna homeoterma zemno-alkalnog tipa, sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum, gvožđe, hloride itd.

Medicinske indikacije:

  • Neuralgije
  • Kožna oboljenja i problemi sa zarastanjem rana, promene na koži nastale kao posledica šećerne bolesti i slabe periferne cirkulacije
  • Ginekološki problemi
  • Postraumatske povrede (stanja nakon preloma, iščašenja, hirurških intervencija i ostalih trauma kostiju i mišića, stanja nakon artroplastike kuka i kolena)
  • Sportske povrede
  • Više oblika reumatizma (degenrativni, zapaljenski, metabolički, vanzglobni, hronični)
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta
  • Bolesti dečjeg uzrasta.

Lečenje se obavlja u Rehabilitacionom centru, u kojem se primenjuju različite terapije poput akupunkture, lasero akupunkture, kiropraktike (ručne manipulacije kičmenog stuba). Klasične vrste banjskih terapija koje se pružaju su: hidroterapija, kineziterapija, sono terapija, magnetna terapija, fototerapija, termoterapija i laseroterapija.

Do banje se može doći magistralnim putem Beograd - Podgorica i prugom Begrad - Bar. Od Priboja je udaljena 4 km, Prijepolja 30 km, Novog Pazara 134 km, Niša 353 km i Beograda 320 km. Okolina banje pruža posetiocima mogućnost da se zabave i istraže prirodnu i mnogobrojne spomenike: planine Zlatar i Zlatibor, Zlatarsko, Potpećko i Radoinjsko jezero, Specijalni rezervat prirode Uvac, manastir Mileševa i manastir Sveti Nikola