Put vina Vršac

Prema nekim istorijskim izvorima, vinogradarstvo u vršačkom kraju datira još iz vremena Dačana i rimske vladavine,a prvi pisani podatak o tome potiče iz XV veka kada je vršačko vino 1494. godine, prodato dvoru kralja Vladislava II. Iz zapisa turskog putopisca Evlije Čelebije saznajemo da su padine vršačkog brega zasađene vinovom lozom koja daje slatko i ukusno grožđe. U Banatu vino napreduje za vreme velike kolonizacije pod vladavinom Marije Terezije (1740-1780. godine).


Vinska istorija

Na početku puta za manastir Mesić nalazi se veliki vinski podrum „Helvetia“ koji je 1880. godine, sagradio i opremio švajcarski trgovac vinom Bernhard štaub. Koliko je vinogradarstvo značajno za ovaj grad, svedoče i činjenice da je vinova loza u grbu grada od 1804. godine, a niz detalja na fasadama starih kuća ima motiv grožđa.

Krajem 19. veka u Vršcu je bilo više od 10.000 hektara vinograda. To je bilo najveće vinogorje u Ugarskoj, po tvrdnjama nekih statističara i u Evropi u kojoj je filoksera ostavila pravu pustoš.

Vinogradarstvo i vinarstvo danas

Vršačko vinogorje se prostire na brdovitim terenima oko Vršca, na krajnjim obroncima Karpata. Čine ga „Vršački vinogradi“, koji raspolažu plantažama sa preko 1700 hektara vinograda, dok u celom regionu ima oko 2100 hektara. Zemljišta su tipa smonica, gajnjača, deluvijalna zemljišta sa živim peskom. Klima ovog područja je tipično kontinentalna.

Od autohtonih i starih sorti ovde se još gaje župljanka, smederevka, šasla bela, rkaciteli, kreaca, Kreaca je stara bela sorta vinove loze, autohtona vršačka. U vršačkom vinogorju dominiraju bele vinske sorte, crnih gotovo i da nema.

Među mnogim vrhunskim i kvalitetnim vinima ovog vinskog regiona ističu se muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, a veoma je popularno stono vino banatski rizling od sorti italijanski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.

Put vina

Podrum Vršačkih vinograda je bio i ostao građevinsko-arhitektonska atrakcija. U njega može da se smesti 3400 vagona vina. Podrum je građen od 1964. do 1967. godine. Vršački vinogradi su jedan od najvećih simbola prethodne Jugoslavije. Podrum je u obliku slova ipsilon (početnog slova oznake za Jugoslaviju). Jedan je od tri najveća vinska podruma pod jednim krovom u Evropi, druga dva su u Listelu u Francuskoj i Logranji u španiji. Podrum ima pet galerija, jedna je pod zemljom a četiri iznad, i u njih je smešteno 580 vinskih sudova od betona, obloženih staklenim pločama.

šta jesti?

Osim lokalnih vina tu se probaju i lokalni vršački i vojvođanski specijaliteti: divljač, roštilj, šunka, švargla, kiflice sa sirom, štrudla s makom.Uz meso divljači dobro ide lokalno vino frankovka, a uz šunku kreacer i italijanski rizling.

šta videti?

Grad Vršac se nalazi na granici sa Rumunijom. Grad i okolina bogati su kulturno-istorijskim spomenicima: Vršačka kula iz XIV veka (koja se nalazi na Vršačkom brdu), Gradska kuća (Magistrata) iz XVIII veka, Vladičanski dvor iz XVIII veka (sa veoma bogatom riznicom), Manastir Mesić iz XVI veka, Stara apoteka na stepenicama iz XVIII veka (gde se nalazi i stalna postavka muzeja Saborne crkve Svetog Nikolaja iz 1785. godine), Rimokatolička crkva iz 1863. godine (posvećene Svetom Gerhardu) i Kapela Svetog krsta iz 1720. godine.

Nakon toga poseta Vršačkim vinogradima i podrumu kapaciteta 3420 vagona, obilazak plantažnih vinograda, kroz koje vožnja automobilom traje dva sata, odlazak u čuveni stari vinski podrum u selu Gudurica nadomak Vršca uz degustaciju vina, zadovoljiće vašu vinsku radoznalost.