Rakija od krušaka – kruškovača

Zbog svoje sočnosti i hranljivosti, kruška je kod mnogih naroda u prošlosti smatrana darom bogova. Kao i jabuka, mnogo se više konzumira u svežem stanju nego za preradu rakije. Sadrže između 8 i 15 % šećera, zavisi od vrste i stepena zrelosti, a za rakije su pogodnije one koje su bogatije kiselinama i šećerima jer daju bolju kvalitet. Neke od starih autohtonih vrsta su ječmenka, tamjanka, jeribasma, karamanka. Sorte koje se danas najviše gaje su: viljamovka žuta, viljamovka crvena, Boškova tikvica, kaluđerka.


  • Berba krušaka
  • Pranje i sušenje
  • Skladištenje d 2 do 4 nedelje
  • Muljanje krušaka
  • Alkoholna fermentacija soka ili kljuka
  • Destilacija
  • Odležavanje i finalizacija rakije

Vreme zrenja krušaka kreće se od juna do oktobra. Plodovi se beru u fazi pune zrelosti, ručno ili mašinski. Pre skladištenja peteljke je potrebno ukloniti kako ne bi došlo do formiranja neprijatnih mirisa u destilatu, kao i pranje vodom kako bi se skinule sve nečistoće, a zatim sledi sušenje. Nakon pranja i sušenja kruške se skladište kako bi omekšale i kako bi se stvorile velike količine šećera. Muljanje nije neophodno ukoliko su kruške odležale, ali je u svakom slučaju preporučljivo kako ne bi zaostali čvrsti delovi ploda.

Alkoholno vrenje se vrši na isti način kao i kod proizvodnje jabuke i šljive. Posude za vrenje ili fermentori pune se oko 80 % zapremine. Taj prazan prostor se ostavlja jer se fermentacija izvodi bez prisustva vazduha čime se sprečava da  u kominu dospeju prljavštine. Vrenje traje od 20 do 30 dana, a temperatura prostorije u kojoj se nalazi ne sme preći 18°C. I kruška, kao i jabuka ima nizak sadržaj kiselina, te je u procesu vrenja neophodno podešavanje kiselosti dodatkom koncentrovane sumporne kiseline (na 100 kg kljuka dodaje se 50 - 60 ml sumporne kiseline).

Fermentor se ne sme zatvoriti potpuno jer postoji mogućnost eksplozije ukoliko ugljen-dioksid ne može da izađe. Završetak fermentacije ustanovljava se kada filtrat prevrelog kljuka pokazuje vrednost od 6 do 16°0e. Destilacija ili pečenje rakije je najvažniji proces i od nje zavisi kvalitet rakije. Za to se upotrebljavaju kazani zapremine 80 - 200 litara. Ne preporučuje se odlaganje destilacije duže od 2 nedelje kako se ne bi izgubile karakteristične arome. Za kruškovaču se preporučuje da se flašira jača, između 41 – 45 % alkohola jer kao takva  dobija svežinu i snagu.