Ribarsko područje "Beograd”

Ribarsko područje "Beograd” obuhvata vodotoke reka: Sava od 49 km do ušća u Dunav, Dunav od Starih Banovaca na 1187 km do Velikog Sela na 1150 km rečnog toka, osnovne i detaljne kanalske mreže hidromelioracionog sistema "Pančevački rit", osnovne i detaljne kanalske mreže hidromelioracionog sistema "Galovica" od ušća u Savu do 23 km toka i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja.


Obuhvata teritoriju gradskih opština grada Beograda: Zemun, Novi Beograd, Savski venac, Surčin, Vračar, Stari grad, Voždovac, Rakovica, Zvezdara i Palilula.

Dunav izvire na planini Švarcvald, prolazi kroz deset evropskih zemalja i uliva se u Crno more. Ukupna dužina reke je 2783 km. Kroz Srbiju teče u dužini od 588 km gde prima kao pritoku reku Savu, Tisu, Veliku Moravu, Timok i dr. Kao druga najduža reka u Evropi i najznačajnija reka u Srbiji, predstavlja veoma zanimljivu lokaciju za ribolov. Duž celog njenog toka postoje zanimljiva mesta za pecaroše. Reka je bogata raznim vrstama ribe, od šarana, soma, smuđa, štuke, bucova.

Sava predstavlja međunarodnu reku koja protiče kroz četiri države: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Nastaje spajanjem Save Bohinjke i Save dolinke kod mesta Radovljice. Ukupna dužina reke je  945 km, od čega u dužini od 206 km teče kroz Srbiju. Riblji fond je veoma veliki počevši od soma, kečige, potočne pastrmke, smuđa, šarana i štuke.

Na ušću Save u Dunav postoji nekoliko atraktivnih mesta bogata ribom. Jedno od njih je jezero “Ada safari”. “Ada safari” je nekadašnja močvara koja je 1994.godine pretvorena u jezero površine 6 ha. Nalazi se na reci Savi pored Ade Ciganlije, na 5-6 km udaljenosti od centra Beograda. Ovde se love  šaran, amur, deverika, linjak i babuška. U blizini Beograda je i Jabučki rit. Nalazi se pored reke Tamiš sa kojom je povezan brojnim kanalima u kome se love babauška, štuka, šaran, smuđ i som.