Rudnik

Priča o planini Rudnik datira jos iz preantičkog doba kada su rudna bogatstva i geografski položaj privukli Kelte. Eksploataciju rudnih bogatstva nastavili su Rimljani, o čemu svedoče rudna okna, u neposrednoj blizini nalazio se hram u kome su se rudari molili za spas od opasnosti pre ulaska u rudnik. 


Rudnik je planina koja dominira Šumadijom sa svojim najvišim vrhom od 1.132 m (Cvijićev vrh). Između vrha Javor i Cvijićevog vrha nalazi se rezervat prirode "Ostrovica" površine 13,73 ha.  Na Rudniku se čak mogu naći 8 vrhova sa visinama iznad 1.000 m nadmorske visine. Udaljenost planine od Beograda iznosi 100 km, a od Gornjeg Milanovca 15 km. 

Planina je 1922. godine proglašena za vazdušnu banju. Idealna je za planinski i lovni turizam. Svakako prednosti su i te što se u blizini nalaze istorijska mesta Oplenac i Takovo, Ovčarsko- kablarski manastiri i mnoštvo staza za šetnju. Posetioci mogu da planinare do Velikog Šturca, strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvice, koje se završava zidinama Jerininog grada ili da posete obližnje manastire Vraćevšnicu, Voljavču i Nikolje. Takođe, postoji mogućnost lova na visoku i sitnu divljač.