"Smederevska jesen" (septembar) Smederevo

Sa tradicijom dugom preko 100 godina, “Smederevska jesen” predstavlja jednu od najznačajnijih i najstarijih manifestacija u našoj zemlji. Prva održana poljoprivredna izložba tj izložba grožđa i vina bila je 1889. godine i od tada, sa kraćim prekidima, organizuje se i dan danas.


Prekidi su nastupali usled ratova, kada ju je Turistički savez konačno obnovio 1988. godine. Sadašnje ime dobila je 1961. godine sa ciljem da se prikažu poljoprivredni proizvodi i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Svake godine manifestacija počinje svečanim defileom ulicama grada. Na početku prolaze srednjovekovni vitezovi, kočije despota Đurđa i njegove žene Jerine, dvorske dame, zatim značajne istorijske ličnosti i završava se “budućnošću” - prolaskom dece  smederevskih vrtića.

Na gradskim ulicama postavljaju se tezge  na kojima možete da degustirate i kupite vino proizvođača iz Smedereva i okoline, i uz njih med, breskve, šljive, jabuke… Gradska galerija tih dana postaje mesto na kome se predstavljau rukotvorine udruženja žena. Pored toga, organizuje se i razne izložbe, muzički program, sportski turiniri, nastupi folklornih grupa i razne radionice.