Spomenik Vasi Čarapiću

Spomenik Vasi Čarapiću nalazi se u parku na raskrsnici ulica Francuske, Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, na teritoriji beogradske opštine Stari grad.


Spomenik predstavlja jednog od najistaknutijih srpskih ustanika Vasilija Vasu Čarapića, poznatijeg i kao Zmaja od Avale. Vasa je rođen 1770. godine u Belom potoku u podnožju Avale a njegova porodica je poreklom iz plemena Kuča u Crnoj Gori. U više navrata je kao dobrovoljac učestvovao u borbama protiv Osmanlija da bi se nakon seče srpskih knezova 1804. godine odmetnuo se u hajduke. Veoma brzo stekao je ugled među ustanicima, naročito kod samog Karađorđa koji je na Vasin nagovor i odlučio da napadne Beograd. Tokom borbi sa oslobođenje grada Vasa je sa svojih 3000 vojnika napao šanac kod Stambol kapije ali je tu smrtno ranjen. Po ličnoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica.

U blizini nekadašnje Stambol kapije i mesta stradanja Vase Čarapića postavljen je spomenik ovom junaku Prvog srpskog ustanka. Izradio ga je Radeta Stanković 1950. godine. Predstavlja stojeću mušku figuru koja se sprema da isuče mač. Bronzana figura postavljena je na postament izrađen od svetlog kamena. Svečano je postavljen 12. avgusta 1951. godine. Nedaleko od spomenika nalazi se i ulica sa Vasinom imenom.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar