Stabla Čačka

Čačak se nalazi u Zapadnom Pomoravlju, između Šumadije i Dinarskih planina. Okružen je planinama Rujan, Ovčar, Kablar i Jelica, dok je ka istoku otvoren prema Zapadnoj Moravi. Na području Čačka se razlikuju tri reljefne celine: Čačanska kotlina, planinski predeo i brežuljkasto-brdski deo. Od posebnog značaja ističu se šest stabala koja imaju karakter zaštićenog dobra.


Crni bor (Pinus nigra) u Ježevici - predstavlja očuvani četinar alohtone dendroflore na  Stolovi i Goč sve do Župe, na jugu do novog Pazara. Ima ga malo  kod Zlota, suvoj planini, oko Bosilegrada. Otporan je na sušu  te se koristi u ozelenjavanju na svim tipovima zemljišta. Visina 21m, starost 200 godina.

Stablo lužnjaka u Donjoj Gorevnici (Quercus robur) -  jedno je od najstarijih stabala u Čačku. Procenjuje se da je staro oko 400 godina. Visina stabla je 26 m i nalazi se na privatnom imanju. Nekada su šume hrasta lužnjaka zauzimale veće površine u području Zapadne Morave, međutim pod uticajem čoveka su iskrčene.

Hrast u Slatini (Quercus frainetoo) - Hrast saldun se nalazi  u selu Slatina, pored Čačka. Visina stabla je nekih 18 m i procenjuje se da je staro 200 godina. U njegovoj blizini nalazi se još nekoliko stabala sladuna koja su veoma stara, što ukazuje da su nekada zauzimala mnogo veču površinu.

Mijatovića hrast u Čačku (Quercus robur) -  Hrast lužnjak nalazi se na privatnom imanju, pri samom ulazu u grad Čačak. Visina stabla je 16 m i staro je oko nekih 250 godina. Predstavlja redak primer šuma hrasta lužnjaka koje su nekada bile zastupljene u ovim prostorima.

Timotijevića hrast u Mrčajevcima (Quercus robus) - Hrast lužnjak nalazi se na privatnoom imanju u selu  Mrčajevci. Veoma dobro je očuvano, starost mu se procenjuje na 200 godina, dok je visina stabla nekih 21 m.

Cer sa Kablara (Quercus cerris) - Hrast cer se nalazi u selu Rošci, na mestu koje meštani sela zovu ”Livada  pod Gajom”, na planini Kablar. Visina stabla je 21 m a starost nekih 250 godina. Nekada su čiste šume cera prekrivale planinu Kablar, međutim danas su pod uticajem čoveka uništene.