Stara Planina

Jedno od najlepših bogatstava Istočne Srbije jeste Stara planina, koja predstavlja prirodnu granicu sa Bugarskom. Spada u Karpatsko – balkanski planinski luk, koji se proteže od Crnog mora do Vrške čuke. Najviši vrh je Midžor sa visinom od 2.169 m, mada najpoznatiji vrh u našoj zemlji jeste Babin zub zbog skijaških terena. 


Najbliži grad u blizini je Knjaževac 50 km, dok je od Beograda udaljena preko 300 km. Klima je dosta promenljiva, u zavisnosti na kojoj visini se nalazite zavisiće i klimatski uslovi. Najzastupljenija klima je umereno kontinentalna. Na visinama od 1000 - 2000 m tokom par meseci u godini moguće je da će biti kvalitetnog snežnog pokrivača, samim tim mogućnost za izgradnju dugih staza koje pogoduju alpskom skijanju.

Oko 34 % flore naše zemlje svoje mesto je pronašlo na ovoj planini, određenim vrstama odgovaraju divlji uslovi i netaknuta priroda, od 147 vrsta koje rastu na Staroj planini 40 je stavljeno pod zaštitu koje predstavljaju prirodne retkosti (Kosovski božur, Planinski javor, Žbunasta jova, Patuljasta perunika), značajno je da postoji 116 vrsta dnevnih leptira, od čega je 6 specifično baš za Staru planinu.  Što se tiče ptica 213 vrsta pronašlo je svoj dom ovde, tako je Stara planina ušla u registar kao područje od međunarodnog značaja za ptice Evrope. Takođe, postoji čak preko 30 vrsta sisara, neki od njih su ris, kuna, medved.

Popularnost Stara planina najviše je stekla zahvaljujući skijanju, među najpoznatijim stazama ističu se „Sunčana dolina“,  „Markova livada“, „ Konjarnik“, „ Jabučko ravnište“.  Prva gondola izgrađena je baš ovde, takođe na jednoj od staza postavljeno je osvetljenje tako da je skijanje omogućeno i u kasnim večernjim satima.  Što se tiče letnjeg perioda Stara planina poseduje staze za planinarenje do Midžora, takođe paraglajdistima je ovo omiljeno mesto za uzletanje. Vodopad „Kopren” ušuškan u netaknute rajske predele ove planine, čak i kada ste u njegovoj blizini možete ga čuti ali malo je verovatno da ćete ga pronaći.