Stara planina

Na porostoru istočne Srbije, uz samu granicu sa Bugarskom nalazi se Stara planina. Ona predstavlja najveći planinski masiv u tom delu zemlje  sa jednim od najvećih vrhova Srbije - Midžor (2.169 m). Planina je 1997. godine proglašena za Park prirode i od tada je pod zaštitom države.


Prostire se na teritoriji opštine Zaječar, Pirot, Dimitrovgrad i Knjaževac. Povoljan geografski položaj, a samim tim i klimatske karakteristike omogućuju da skijaška sezona na planini traje i do pet meseci u toku godine.

Turistički centar Babin zub  nalazi se na visini od 1.759 m i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. U okviru njega nalaze se i 4 ski staze: Konjarnik, Babin zub, Sunčana dolina i Markova livada. Staze su povezane jednim ski liftom ‘’Sidro’’ i četvorosednom žičarom ’’Konjarnik’’, kao i pokretnom trakom ‘’Markova livada’’.

Na lokalitetu ‘’Jabučko ravnište’’ uređeno je oko 13 km ski staza. Ovde je izgrađena i prva gondola u Srbiji koja prevozi skijaše od hotela do  drugih žičara i staza. Takođe postoji i četvorosedna žičara i ski lift koji je povezan sa stazama na ‘’’Babinom zubu’’.

Neke od aktivnosti  kojima se turisti mogu baviti sem skijanja i tokom leta je i pešačenje. Za to postoje posebno uređene staze: Planinarski dom - Midžor, staza Babin zub, šest staza Ćuštica, Ravno Bučje - prevoj Sveti Nikola, te ne postoji mogućnost da se izgubite na planini. Isto tako planinski biciklizam predstavlja još jednu od aktivnosti kojima se možete baviti, posebno za ljubitelje adrenalinskih sportova s obzirom da je reljef planine dosta specifičan i teško savladiv. Tokom leta održavaju se brojna takmičenja. Jedno od njih je takmičenje paraglajdera i takmičenja u mount bike-u, a alpinizam predstavlja jedan od ekstemnih sportova za koje na Staroj planini postoje odlični uslovi da se razvije. Pored zimskog turizma, planina pruža mogućnosti razvoja i drugih oblika turizma poput: lovnog, seoskog, biciklističkog i pruža odlične uslove za izgradnju raznih objekata infrastrukture koje je usloviti razvoj turizma i privući turiste.