Stolovi

Stolovi se pružaju na prostoru jugozapadne Srbije, između doline reke Ibar, Ribnice i Brezanske reke. Pripadaju grupi Dinarskih planina sa najvišim vrhom Kamarište visine 1.377 m.


Planina je skoro gola sa nešto malo hrastovih šuma. Nekada su šume zauzimale veće površine ali su vremenom iskrčene. Klisura reke Ibar poznata je pod nazivom Dolina jorgovana. Kraljica Jelena Anžujska, supruga Uroša Prvog, je prva posadila jorgovane u ove krajeve te sam naziv potiče odatle.

Na severnim obroncima smešten je manastir Žiča. Po jednoj od priča, ime planine je povezano sa manastirom u kome je „stolovao“ prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava. Na zapadnim padinama na vrhu jednog brda nalazi se srednjevekovno utvrđenje Maglič podignuto  najverovatnije u XIV veku od strane Uroša I posle mongolskih prodora, da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane. Tokom maja meseca svake godine održava se manifestacija „Narcisu  u pohode“. Posvećena je retkim divljim vrstama narcisa koje se u Srbiji mogu naći samo na livadama ove planine.

Aktivan odmor u prirodi je ono što pre svega ova planina nudi. Planinarske staze su lake za kretanje. U blizini je i Mataruška i Bogutovačka banja, a brze vode reke Ibar omogućuju splavarenje te se tokom godine na reci održavaju brojne manifestacije od kojih je najpoznatija „Veseli spust“.