Suva planina

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji, koja se pruža u dužini od 45 km i širini 15 km. Pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina. Najviši vrh je Trem nadmorske visine 1.810 m. Kako su okolne planine znatno niže, Suva planina se jasno izdvaja kao geografska celina. Sa severne strane graniči se sa rekom Nišavom oko koje se formiraju Niška i Belopalanačka kotlina, sa južne Lužničkom rekom, sa istočne Koritničkom rekom, dok se prema zapadu spušta ka Zaplanjskoj kotlini.


Još uvek nije dovoljno ispitana te je prava oaza za ljubitelje prirode i planinare. Upravo zato je država jedan deo planine površine 18.116,68 ha stavila  pod zaštitu i proglasila Specijalnim rezervatom prirode "Suva planina" 2002. godine. Prostor je zaštićen pre svega radi očuvanja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta: 58 vrsta lišajeva, 1244 taksona flore, 259 taksona insekata, 12 vrsta riba, 23 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 139 vrsta ptica i 26 vrsta sisara. Tlo je uglavnom kamenito, sa puno vrtača a ponegde ima i uvala. U jednoj od vrtača na 1.500 m nadmorske visine nalazi se zajezerena voda. Posebnu atraktivnost predstavlja posmatranje divljih konja.

Na planini je izgrađen mali ski centar Bojanine vode koji nosi naziv po istoimenom izvoru. Tu su izgrađene tri skijaške staze, staze za decu i poligon za obuku skijaša početnika. Ski staza Sokolov kamen ima dužinu od 900 m i poseduje jednu žičaru. Pantina staza ima dužinu od 300 m pored koje se nalazi ski lift vučnica i koja je opremljena reflektorima za noćno skijanje. Treća staza je Studenac koja je pogodna za decu i početnike.

Do planine se stiže autoputem E75 iz Beograda do Niša, odakle se odvaja ka Niškoj banji i vodi kroz Jelašnicu, Donju i Gornju Studenu, tako da je od Beograda udaljena skoro 260 km. Međunarodni aerodrom  „Konstantin Veliki“ u Nišu je udaljen oko 40 km. Iako potencijali planine još uvek nisu iskorišćeni i prezentovani turistima na pravi način, ona je meta brojnim planinarima i avanturistima. Postoji nekoliko smeštajnih objekata na planini, ali to nije dovoljno kako bi se ostvarili veći prihodi.