Suvobor

Planina Suvobor, najistočnija Valjevska planina, nalazi se između Ljiga, Gornjeg Milanovca i Mionice. Do ove planine može se stići autobusom ili kolima autoputem E-763. Od Beograda je udaljena 90 km, od Ljiga 12 km i od Gornjeg Milanovca 45 km. Prekrivena je uglavnom hrastovim  šumama i četinarima, te je zbog svojih posebnih odlika i prostora koji zauzima neki smatraju „posebnom”  planinom.


Planina po prepoznatljiva po manifestaciji  "Kosidba na Rajcu" koja traje tri dana, i na kojoj učestvuju brojni takmičari iz zemlje i inostranstva. Rajac je 1963. godine proglašen za zaštićeno područje. Ovde  se nalazi i Izviđački centar Saveza izviđača Srbije. U turističkom centru na Rajcu podignut je spomenik čuvenih "1300 kaplara", koji su izvojevali pobedu u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu koja se odigrala na Suvoboru. Takođe, ovde su podignuti česme i drugi spomenici palim borcima i žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Iako je manje visine ova planina svojim prirodnim i antropogenim tururističkim vrednostima, a pre svega ambijentalnim kvalitetima i položajem ima sve uslove da postane glavna destinacija u ovom kraju. Pošto ima i dobar geografski položaj ova planina može razvijati različite vidove turizma, zdravstveno- lečilišnog prvenstveno zbog klime koja omogućava lečenje plućnih bolesti kao i ojačavanje samog organizma, sportsko- rekreativnog, manifestacionog i drugih.