Sveti Kozma i Damjan (Vračevi) - 14. novembar

Kozma i Damjan poreklom su iz Azije. Njihov otac, paganski vernik, umire u njihovoj ranoj mladosti, pa ih majka, hrišćanka, vaspitava kao hrišćane. Braća su imala dara za lečenje bolesnih i zbog toga su bili izuzetno poštovani gde god da su se nalazili.


Kao hrišćani, bili su ispunjeni duhom milosrđa i nikada nisu uzimali novac za svoje usluge, pa su ih zvali i besrebrenci. Prozvani su i bezmezdnim vračima tj. besplatnim lekarima. Toliko su bili posvećeni besplatnom lečenju da se Kozma jednom prilikom naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, ne znajući da ih je on uzeo pošto ga je žena zaklela Presvetom Trojicom.

Nisu dugo živeli. Sahranjeni su u mestu Fereman. Njih ne treba mešati sa letnjim Svetim Vračevima, koji su bili iz Rima i tamo postradali. Kult današnjih svetitelja se raširio po Bliskom Istoku, a kasnije i po Evropi. Hramovi im se podižu još od V veka. Njihove mošti se nalaze na nemačkom području, u Hildeshajmu, Esenu, a od 965. godine u Bremenu. U Minhen su prenete 1400. godine. Kod nas se sveti Vračevi slave 14. novembra kao krsna slava pojedinih porodica, a slave ih lekari, kao slavu svoje profesije. U Evropi ih proslavljaju takođe lekari i apotekari, ali i medicinske škole i fakulteti. U Srpskoj crkvi je oko 40 hramova njima posvećeno.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar