Sveti prorok Jeremija - 14. maj

Sveti prorok Jeremija jedan je od četiri velika starozavetna proroka. Rođen je u svešteničkoj porodici, nedaleko od Jerusalima, oko 600 godina pre Isusa Hrista. Ubrzo je postao svestan svojih „moći“ te je počev od 15 godina počeo da proriče.


Od tog vremena Jeremija je prorokovao 23 godine, osuđujući Jevreje za napuštanje pravog Boga i klanjanje idolima, te predviđajući nesreće i razarajuće ratove. Zbog toga je često bivao proganjan i zatvaran od strane vlasti i velikaša.
Obistinilo se i njegovo proročanstvo o padu Judejskog carstva, koje su zauzeli Vavilonci. Tom prilikom Jeremija je uzeo Zavetni kovčeg u kome su se nalazile ploče sa Deset Božijih zapovesti, i sakrio ga na brdu Navat gde je umro Mojsije. Novoj zemlji, Misiru, u kojoj se našao sa svojim narodom, prouzrokovao je uništenje. Zbog toga je ubijen od svojih sunarodnika ali se se i ovo proročanstvo ispostavilo kao tačno. Prema tradiciji, 250 godina kasnije, Aleksandar Veliki naložio je da se njegove mošti prebace u Aleksandriju.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar