Sveti Prvomučenik i Arhiđakon Stefan - 9. januar

Sveti Stefan je živeo u vreme Isusa Hrista. Živeo je u grčkim oblastima a poreklom je bio Jevrejin. Bio je jedan od prvih đakona koje su postavili apostoli kako bi služili crkvi u Jerusalimu.


Propovedajući svoju veru često je ukazivao Jevrejima na njihovu odgovornost u Hristovom stradanju. Posle nekog vremena izazvao je negodovanje lokalnog stanovništva te je uhapšen i odveden na suđenje. Na njemu je pokušao da opravda svoje učenje što je još više vređalo prisutne. Stefan je izveden van grada i kamenovan do smrti. Tada je imao oko 30 godina. Na taj način postaje prvi hrišćanin koji strada za Boga i tada je prozvan Prvomučenik. Njegov telo je tajno uzima jevrejski knez i potajni hrišćanin Gmalil, i sahranjuje ga na svom imanju. Njegovo mošti pronađene su 415. godine u blizini Jerusalima.

            Crkva pored dana njegovog stradanja obeležava i obretenje moštiju (septembar) i prenos moštiju u Konstantinopolj (avgust). Sveti Stefan je naročito poštovan kod Srba, i to u srednjem veku. Smatran je zaštitnikom srednjevekovne države i dinastije Nemanjića.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar