Zamor - Zaboravite na vreme i uživajte

Često nam se dešava da ni za vreme odmora ili slobodnog vikenda ne možemo da se opustimo. Bez obzira što u tom vremenu nemamo poslovnih obaveza stalno razmišljamo o onom šta nas čeka kada se vratimo sa godišnjeg odmora ili vikenda. Jednostavno ne znamo da usporimo i izmenimo tok misli iako smo svesni da bi nam predah i te kako prijao. Ukoliko nemamo tih „regulatornih mehanizama“ vrlo brzo organizam će početi sam da se brani od suvišnih opterećenja i mi ćemo to osetiti kao zamor.


Zamor - Zaboravite na vreme i uživajte

 

Stručno, zamor može nastati pod uticajem različitih faktora, literatura navodi:

  • dug i prenaporan rad
  • nefizioloćki položaj tela pri radu (dugo stajanje, stojeći nagnut ili sedeći položaj,čučanje, klečanje)
  • duže nošenje teških tereta
  • jednolični, monotoni pokreti
  • duga putovanja do posla i sl.

Zamor može nastati i usled nepovoljnih mikroklimatskih činilaca – visokih ili niskih temperatura, visoke vlažnosti vazduha, prekomerne buke i vibracije, neadekvatnog osvetljenja. Neiskustvo u radu, neadekvatna stručnost, odsustvo motiva, volje i interesa takođe dovode do zamora (Grupa autora, glavni urednik prof. dr Radojka I. Kocijančić, Higijena, str. 233, svi autori su članovi katedre higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Izdavač zavod za udžbenike Beograd).

Najbolji način uklanjanja zamora jeste odmor u toku dana, nedelje i godine. Nekoliko saveta pomoći će vam da slobodno vreme iskoristite na najbolji način.

Isključite mobilni telefon. Ako ste sigurni da ste završili sa svim poslovima za prošlu nedelju, mobilni telefon koji koristite za posao uopšte vam nije potreban. Ne dozvolite nikome da zbog nevažnih sitnica remeti vaš mir, koji vam je trenutno neophodan.

Izađite iz kuće. Što više šetajte, organizujte izlete, u večernjim satima se prepustite uživanju na nekom splavu, u diskoteci ili kafiću. Potrudite se da maksimalno iskoristite svaki minut sloobodnog vremena.

Posvetite vreme najdražima. Za njih često zbog ,,brzog života’’ imamo najmanje vremena. Zato se potrudite da deo slobodnog vikenda ostavite za druženje sa porodicom i prijateljima.

Skinite sat sa ruke. Možda vam deluje malo čudno, ali već ako ste slobodni onda ne morate da stalno gledate na sat. To će sigurno uticati na vas da se osećate opuštenije.

Vreme za ljubav. Svako godišnje doba na svoj način uvek deluje inspirativno na ljubav. Zbog toga iskoristite slobodno vreme da svoju vezu osvežite slatkim iznenađenjima: pozovite partnerku na večeru, iznenadite je jutarnjim doručkom, kartama za pozorišnu predstavu, organizujte izlet udvoje (Večernje novosti, Nedelja, 15. april 2007, Život plus, str. 5).