Zdravstvena zaštita tokom boravka u Maroku

Kraljevina Maroko je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Kulturna i prirodna bogastva koje nudi, postavljaju ga na vrh liste želja mnogih svetskih putnika. Turisti koji su putovali u Maroko tvrde da im je to bilo jedno od najlepših putovanja u životu.

Iskustva sa ovom zemljom sverne Afrike su uglavnom pozitivna. Ukoliko sve prođe kako treba, očekujte puno uživanja i prelepih utisaka. 


Međutim, šta da očekujte ukoliko se razbolite?

Žitelji Maroka, koliko god se ponosili sadržajima koja njihova zemlja nudi posetiocima, ne bi isto rekli za sistem zdravstvene zaštite. Štaviše, ni oni sami nisu zadovoljni istim.

Zdravstveni sistem Maroka čine državne i privatne zdravstvene ustanove. Lečenje, nega i medicinske usluge u državnim institucijama su pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Usluge privatnih ustanova se u potpunoti plaćaju iz sopstvenog džepa. 

Građani Maroka rađe idu u posete privatnim doktorima i klinikama. Ko god je u finansijskoj mogućnosti, izabraće privatno lečenje. Privatne bolnice poseduju operacione blokove, ambulantno lečenje i službu hitne pomoći. Cene ovih usluga su jako visoke, te su one dostupne jako malom  broju pacijenata. Stoga, neće biti ni dostupne prosečnom turisti sa prosečnom polisom osiguranja.

Kao što je pomenuto, građani Maroka sa zdravstvenim tegobama se uglavnom obraćaju privatnim lekarima. Praksa među domaćim stanovništvom je da se prvo ide kod ovih lekara i oni uživaju veće poverenje nego državni.  

U Maroku postoji dosta privatnih ordinacija opšte prakse. One rade po principu službe opšte prakse domaćih domova zdravlja ili tzv. porodičnih lekara u inostranstvu. Tamo se od lekara po pregledu dobija uput za dalje lečenje, kada je potrebno. Ono se može nastaviti kod privatnog ili državnog lekara specijaliste, u zavisnosti od platežne sposobnosti. Pregled i terapija u privatnoj odrinaciji opsšte prakse ne iziskuje veliki trošak.

Turisti bi trebalo da slede ovaj model ponašanja u slučaju lakših zdravstvenih tegoba i koristeći sredstva iz polise osiguranja. Vrlo je izvesno da će kod većih intervencija morati u obzir da se uzme lečenje u državnoj instituciji. Da bi se to izbeglo, putnik ili mora posedovati skuplju polisu ili platiti razliku iz svog džepa.

U slučaju nesreće, kada mora da interveniše hitna pomoć, medicinska nega se pruža u državnoj instituciji. Pružanje prve pomoci na licu mesta je besplatno. Svaka dalja bolnička intervencija ili hospitalizacija se naplaćuje od osiguranja.

Važan savet koji građani Maroka daju turistima koji se tiče zdravstvene bezbednosti: držite se turističkih mesta! Ako vam se nesto desi dok obilazite nepoznata mesta na svoju ruku, u sopstvenoj režiji, bićete u problemu.

Važni brojevi telefona:

Hitna pomoć: 150

Za slučaj trovanja (ujedi otrovnih životinja, npr. zmija i škorpija):  081 00 01 80

Hitna dostava lekova: 05 22 98 98 98  (dostupno 24/7, lekovi stižu na kućnu adresu, usluga se plaća na licu mesta)

Pomoć pri korišćenju internacionalnog putnog osiguranja:  05 22 97 47 47