Železnički muzej

Železnički muzej Srbije se nalazi u Upravnoj zgradi Železnice Srbije, u Nemanjinoj ulici br. 6, na teritoriji beogradske opštine Savski venac.

 


Prvi predlog za njegovo osnivanje potekao je od Franje Repića, bivšeg direktora Železničke saobraćajne škole u Beogradu, ali bez uspeha. Železnički muzej Srbije osnovan je 1950. godine i smešten je u zgradi Železnica Srbije. Muzejski fond broji oko 40 000 predmeta raspoređenih u:

  • tehničku zbirku (lokomotive, vagoni, signalni i sigurnosni uređaji)
  • istorijsku zbirku
  • umetničku zbirku
  • i zbirku primenjenih umetnosti.

Muzej poseduje arhiv (sa oko 470 dužnih metara građe podeljenu na stari, ratni i posleratni period), biblioteku (sa oko 7500 knjiga, 1500 časopisa i novina, almanaha, godišnjaka, enciklopedija) i izložbenu galeriju (sa satovima, telefonima, tablicama, oruđem i dr). Postoji i odeljenje uzanih pruga Železničkog muzeja smešteno u neposrednoj blizini železničke stanice u Požegi (otvoreno 1990. godine), kao i muzejsko-turistički kompleks „Šarganska osmica“ (svečano otvoren nakon revitalizacije 2003. godine).

U okviru železničkog saobraćaja postoje turističke linije „Romantika“ (vožnja restauriranim garniturama vozova sa početka XX veka od Beograda prema brojnim gradovima Srbije), „Nostalgija“ (voz koji saobraća muzejsko-turističkom železnicom na relaciji Mokra Gora-Šargan-Vitasi) i „Plavi voz“ (muzejsko-turistički voz kojim se vozio predsednik Jospi Broz Tito).

 

Adresa: Nemanjina 6, 11000 Beograd

Tel: 011/3610 334

E-mail: [email protected]

http://www.zeleznicesrbije.com