Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu se nalazi u Pariskoj ulici br. 14, na teritoriji beogradske opštine Stari grad.


GALERIJA

Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Projekat za ovu zgradu izradio je jedan od vodećih srpskih arhitekata druge polovine XX veka, Miroslav Jovanović. Prema njegovim planovima ovaj objekat je podignut u periodu od 1956. do 1960. godine. Njegova namena bila je dvostruka: stvaranje prve beogradske moderne galerije u kojoj će se izlagati i promovisati savremena umetnička dela; kao i obezbeđivanje stambenog prostora vodećim jugoslovenskim umetnicima. Dakle, pored izložbenog prostora u ovom zdanju se nalazilo i šest stanova sa slikarskim ateljeima, a po izgradnji u njih su se uselili Stojan Aralica, Ivan Tabaković, Peđa Milosavljević i Milenko Šerban. Od 1961. godine u prizemlju zgrade otvorena je Moderna galerija – današnji Salon Muzeja savremene umetnosti.

Ovo zdanje predstavlja značajno ostvarenje posleratne arhitekture Beograda i zauzima važno mesto u Jovanovićevom arhitektonskom opusu.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar