Zlatar

Zlatar je planina smeštena u jugozapadnom delu Srbije u blizini Nove Varoši. Prostire se između reke Lim, Uvac, Mileševke i Bistrice, a jezera koja su se veštački formirala su ZlatarskoRadoinjsko i Potpećko jezero


GALERIJA

Zlatar

Pripada grupi Dinarskih planina, a najviši vrh je Golo brdo (1.627 m). Ljudi često govore kako njen naziv u potpunosti opisuje neverovatna bogatstva koja ova planina nudi, savršenu kombinaciju planinske i mediteranske klime, kristalno čista jezera, vazduh koji svakim svojim udahom omamljuje.

Ova planina svakako nudi mogućnost za razvoj zdravstveno - lečilišnog turizma, sportsko - rekreativnog, seoskog, lovnog, izletničkog. Brojna sela koja se nalaze u blizini pogoduju za razvoj seoskog turizma, veoma su živa i interesantna, smeštaj je u kućama koje su opremljene u tradicionalnom etno stilu, takođe domaća hrana bez koje svakako boravak na planini ne bi bio potpun.

Lovni turizam je takođe razvijen, svake godine se u februaru organizuje "Zlatarska hajka na vuka", koja je iz godine u godinu sve popularnija kod lovaca iz cele zemlje. Takođe tokom zime ukoliko je obezbeđena dovoljna količina snega omogućeno je i skijanje na stazi dugoj oko 800 m.

Pored neverovatne prirode, u okolini Zlatara možete obići Manastir Mileševu kod Prijepolja, crkvu Svete Trojice u Novoj Varoši, takođe možete obići mnogobrojne manifestacije koje se poslednjih godina organizuju, regata kanjonom reke Uvac, Zlatarska sirijada na kojoj se izlaže i ocenjuje čuveni zlatarski sir.