Goč

Planina Goč predstavlja deo Kopaoničkih planina i jedna je od najnižih planina u Srbiji. Nalazi se južno od Zapadne Morave i njena teritorija pripada gradu Kraljevu i opštini Vrnjačka banja. Najviši vrh planine je Krnja Jela (1.127 m).


Bogatstvo flore i faune, klimatske karakteristike koje pozitivno utiču na organizam i lociranost u blizini velikih turističkih centara predstavljaju osnovu za razvoj turizma na Goču. Procenjuje se da na planini  raste oko 650 biljnih vrsta, od kojih je oko 200 lekovitih. Planina je uglavnom prekrivena šumama, livadama i pašnjacima, što pogoduje razvoju ovčarstva, govedarstva i svinjogojstva, kao i ispaši pčela, pa se med proizvodi u velikim količinama.

Jedan deo planine površine 3.957,17 ha proglašen je Specijalnim rezervatom prirode “Goč - Gvozdac” kako bi se očuvale jedinstvene biološke, geomorfološke i hidrogeološke pojave, kao i da bi se očuvao veliki diverzitet flore - 715 biljnih vrsta - crni bor (Pinus nigra var. Gocensis) i endemit Balkanskog poluostrva planinski javor (Acer heldreichii) i brojne endemične, retke i ugrožene biljne vrste, kao i fauna koju čini 317 vrsta insekata, 129 vrsta ptica, 20 vrsta vodozemaca i gmizavaca i 27 vrsta sisara među kojima su vidra, hermelin, veliki puh i lasica.

Planina i njena okolina obiluju kulturno-istorijskim nasleđem: manastiri Studenica, Ljubostinja, Žiča, crkva Lazarica, srednjovekovna utvrđenja Koznik i Maglič, crkva Svetog Jovana u Vukošici – jedna od najmanjih crkava brvnara u Srbiji itd. Za ljubitelje lova postoje 2 uređena lovišta “Vrnjačka reka“ i “Beli izvor“. Od posebnog značaja je očuvanje tradicionalnih zanata: proizvodnja opanaka, ćumura, pletenje, štavljenje kože, čijom se proizvodnjom bavi mali broj domaćinstava i koji izumiru.

U okviru  turističkog centra Dobre vode postoje dve ski staze dužine 300 m i 1400 m i dva ski lifta. Severni deo planine okrenut ka Vrnjačkoj banji poseduje 2 skijaške staze koje imaju dužinu od po 500 m i mini stazu za decu. Turističku ponudu upotpunjuju brojni ugostiteljski i smeštajni objekti, koji rade tokom cele godine i najviše su posećeni od strane sportista i učenika osnovnih i srednjih škola. Zahvaljujući planinarskim društvima na Goču su uređene i obeležene pešačke staze radi lakšeg kretanja planinara.