Irig

Irig je  jedna od manjih opština u Sremskom okrugu koja se pruža na južnim padinama Fruške Gore. Zahvata površinu od 226 km² u kojoj živi oko 12.000 stanovnika u ukupno 12 naselja. Najveći deo opštine nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Fruška Gora, odnosno zauzima 25% njegove teritorije.


Naselje pod imenom Irig pominje se tek početkom 12. veka. Sve do 15. veka prošlost naselja malo je poznata da bi sa dolaskom Srba sa juga naselje počelo da se širi, podižu se manastiri i razvoj uzima maha. Sa dolaskom Turaka, krajem 16. i početkom 17. veka prekida se period razvoja, ali manastiri i dalje ostaju centri obrazovanja. Karlovačkim mirom 1699. godine ovi krajevi se oslobađaju ali vlast preuzima Austro-Ugarska koja vlada sve do 1918. Ono po čemu je Irig jedinstven jeste Guslarska škola manastira Hopovo u kojoj su slepi guslari svirali u gusle i pevali epske pesme tokom 18. veka. Vremenom je postao značajan privredni i trgovački centar, podižu se škole, 1829. osniva prva biblioteka, otvaraju brojne zanatske radnje. Na prelasku iz 19.u 20. vek naselje se sve više razvija, pogotovo vinogradarstvo, podižu se prvi vinski podrumi te danas predstavlja pravi dragulj i jedno od najstarijih naselja Srema.

Zahvaljujući povoljnim prirodnim faktorima, pre svega zemljištu i klimi, većina domaćinstava se bavi poljoprivredom i to najviše vinogradarstvom i voćarstvom. Prisutna je i trgovina, ugostiteljstvo i industrija, i poslednjih godina sve veći značaj se pridaje turizmu. Verski, vinski, zdravstveni, izletnički su samo neki od turističkih proizvoda koje Irig nudi. Turistička ponuda uključuje:

Manifestacioni turizam takođe zauzima važno mesto u turističkoj ponudi opštine. Kroz povezivanje prošlosti i sadašnjosti one na neki način afirmišu turističke vrednosti opštine: Pudarski dani, Dani vina, Dani bostana, Patlidžanijada, Jesen ide dunjo moja i kukuruzi su već zreli, Dositejevim stazama, Vidovdanski sabor.

Do Iriga se stiže magistralnim putem M-21 iz pravca Novog Sada (25 km), odnosno autoputem E-70 iz Beograda koji je udaljen 75 km. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla u Beogradu.