Jabuka

Planina Jabuka nalazi se na krajnjem jugozapadu Srbije i pruža se uz samu granicu sa Crnom Gorom. Predstavlja talasastu visoravan nadmorske visine od 1.300 m. Obiluje četinarskim šumama, prostranim livadama i pašnjacima koje su prepune lekovitog bilja i šumskih plodova.


Nastanak imena planine ima zanimiljivu priču. Naime, ovde nema nijednog stabla jabuke, već je ime dobila po tome što su se nekada ovde nadmetali vitezovi Sandalja Hranića i Stepana Hercega i „kroz prsten jabuku streljali". Na planini se nalazi istoimeno selo, nekada poznati skijaški centar u nekadašnjoj Jugoslaviji. Danas turističko naselje više ne radi i mesto je skoro opustelo. Prvi ski lift sagrađen je 1981., a druga dva 1985. godine zajedno sa još 3 ski staze.

Iako udaljena 230 km od Beograda, planina i dalje privlači veliki broj ljubitelja prirode i planinarenja. U blizini se nalaze vodopadi na reci Sopotnici zakonom zaštićeni kao Spomenik prirode, Popova pećina, zatim manastir Mileševa i Davidovica i jedinstven memorijalni kompleks sa više spomen-obeležja, kao što su spomen-grobnice u kojima je sahranjeno 15 mladića poginulih u Prvom svetskom ratu, spomenik Bošku Buhi i Spomen dom u čast poginulih omladinaca u Drugom svetskom ratu.