Maljen

Maljen se proteže od istoka ka zapadu u dužini od 25 km, a smešten je južno od grada Valjeva. Broji mnogo vrhova čije se visine kreću između 1.000 do oko 1.100 m nadmorske visine, neki od njih su: Crni vrh (1.098 m) , Kraljev sto (1.104 m), Stražara (1.061 m), Velika pleća (1.037 m). Ovi vrhovi okruženi su poznatim planinama Suvobor i Povlen, a u okviru velikog Maljena nalazi se posebna visoravan koja nosi ime Divčibare. Priča se da je svoje ime dobila po tragičnoj smrti mlade devojke, čobanice, koju je zla sudba navela da se udavi u reci Crnoj Kamenici. U sećanje na nju, ali iz upozorenja, da se prilikom kretanja po planinskim predelima bude oprezan, ovo područje dobilo je ime Devojačke bare, odnosno Divčibare.


Nema ko nije čuo za legendu o prelepom mladiću Narcisu koji je bio zaljubljen u svoj odraz u jezeru. U pitanju je bajka koja ima moralnu pouku i uči nas o tome koliko je samoljublje pogubno, ne samo po druge iz naše okoline već i po nas same. Jer, mladić Narcis umire nakon što je ceo život proveo posmatrajući sopstveni lik. Nakon njegove smrti, njegovo telo bogovi pretvaraju u najlepši planinsku cvet koji nosi ime Narcis.

Pored svojih lekovitih faktora koje ova visoravan, odnosno vazdušna banja ima, ona nudi još mnogo prirodnih lepota kao i sportsko-rekreativnih atrakcija. Od prirodnih lepota tu je svakako čuveni vodopad Skakalo. Visine je nekh 20-tak m, a formira ga reka Manastirica. Ono što je posebno zanimljivo u vezi ovog vodopada je to što u hladnim zimskim mesecima on biva zaleđen. Led koji se formira u principu je dosta jak i izdržljiv i kao takav zaleđeni vodopad Skakalo predstavlja idealno vežbalište za sve alpiniste i one koji se bave penjanjem na ledu.

Među najpoznatijim je staza  koja se pruža u dužini od oko 800 m, niz severnu padinu Crnog vrha. Ima žičaru ali i specijalno osvetljenje adaptirano za skijanje u kasnim večernjim satima. Druga staza se nalazi u njenom „komšiluku“, takođe na severnim padinama Crnog vrha, približne je dužine, ali je znatno teža i zahteva veće iskustvo od prethodne. Poseduje dvosednu žičaru. Obe ove staze smešetene su samoj okolini čuvenog odmarališta „Crni vrh“. Pored njih postoje i staze za one najmlađe ili za one neiskusne, i to čak tri. U pitanju su kratke staze, sa izuzetno blagim nagibom u blizini hotela i odmarališta, u potpunosti prilagođene deci.

Najpoznatija turistička manifestacija na ovom području je svakako „Beli narcis“, u okviru koje se prelepe devojke ovih krajeva takmiče za titulu misice, a koncerti poznatih pevača i grupa najčešći su prateći program. Takođe od skoro se na ovoj manifestaciju  igraju i dečje predstave, jer je ovo planina idealna za boravak i onih najmlađih. Nije neobično što ova manifestacija nosi ovakav naziv s obzirom da je taj cvet na neki način zaštitni simbol ove prekrasne planine.

Ova visoravan i vazdušna banja idealno je mesto za kratke vikend-izlete porodica. Nadomak je glavnih gradova i do nje se brzo stiže, ali se odmor na njoj brzo ne zaboravlja.