Put vina Palić

Severni deo Vojvodine koji zahvata peskovite terene Subotičko-horgoške peščare poznat je po vinima visokog kvaliteta koja se proizvode u vinarijama svetskog nivoa. Peščano zemljište nastalo nakon nestaka Panonskog mora u kombinaciji sa lokalnom klimom utiče na glavne odlike vina, koja se odlikuju pre svega svežinom i višim sadržajem kiselina. Zbog toga se često nazivaju i „vina sa peska“.


Vinarska tradicija subotičko-horgoške peščare je duga preko 2000 godina. Napredak u proizvodnji vina nastupa posle prodora filoksere u Evropu u 19. veku. Tada su na tri lokaliteta Paliću, Čoki i Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja, osnovana tri vinska podruma koja i danas čine okosnicu razvoja vinarstva ovog područja. Podrum u Čoki osnovan  je1903. godine i ubraja se u retke raskošne spomenike velike vinske kulture. Podrum Palić je nastao na mestu nekadašnje poljoprivredne škole, osnovane 1896. godine. Na lokalitetu Biserno ostrvo grof Lipot Rohonci zasadio je sortu muskat krokan i sagradio zamak sa vinskim podrumom koji i danas postoji.

Vina su se služila za vreme značajnih praznika. Jedan od njih prema sačuvanim zapisima  održan je 7. maja 1391. godine u kome se spominje Subotica. Vino se točilo i 1779. godine kada je Subotica postala slobodni kraljevski grad.

Subotičko-horgoška peščara zahvata 24.000 hektara, a gotovo cela njena površina je pogodna za gajenje vinove loze.

Dve karakteristične autohtone sorte su kadarka i kevedinka. Kadarka (skadarka) je crveno vino koje je u ove krajeve doneo patrijarh Arsenije III Čarnojević krajem 17. veka. Kevedinka (ružica crvena) danas se gaji na malim površinama. Veruje se da potiče iz okoline Banoštora. Zbog neutralnog mirisa i ukusa, pogodna je za kupažu sa drugim sortama. Od ostalih sorta koje se gaje ističe se šardone, italijanski rizling, rajnski rizling, župljanka,

Posebno interesantan jeste red vitezova vina Arena Zabatkienzis (Subotički pesak) osnovan 2001. godine sa ciljem negovanja kulture vina. Članovi ovog reda su stručnjaci za vino, vinari, vinogradari, ugostitelji, novinari, čija je misija da prenesu dobar glas vina.

Šta videti?

Palićko jezero

Ludaško jezero

Kamaraš

Gradski muzej

Kapela Svetog Roka

Subotička sinagoga

Franjevački samostan i crkva Svetog Mihaila

Rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske

Vila Lujza

Dvorac Ingus  

Subotička peščara

Banja Kanjiža

Salaši

Manifestacije: Berbanski dani (septembar), Dan mladog vina (novembar), Interetno (avgust), Palićke vinske svečanosti (maj)