Zlatibor

Zlatibor je planina zlatnih borova sa najvišim vrhom Tornikom (1.496 m), nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na oko 200 km od Beograda. Prostire se na površini od 1000 km² i obuhvata četiri opštine – Novu Varoš, Čajetinu, Priboj i Užice. Zlatibor je planina neverovatne lepote. Turistički centar ‘’Kraljeva voda’’ ime je dobio po srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću, na čiju inicijativu je krenulo uređenje Zlatibora. 


GALERIJA

Zlatibor
Zlatibor

Zlatibor je bogat brojnim pećinama i jamama, sa mnoštvom vodopada i izvora. Među najpoznatijim pećinama su Stopića i Potpećka, dok je vodopad u Gostilju jedan od najlepših u Srbiji. Pored Specijalnog rezervata prirode Uvac, svakako treba obići i ‘’gorski biser Zlatibora’’ – jezero Ribnica. Pored svoje lepote ovo jezero služi za vodosnabdevanje Čajetine i Zlatibora. Bogato je ribom samim tim privlači brojne ribolovce, a idealno mesto je u letnjem periodu gde možete uživati u plivanju. Sa vidikovca Gradina koji je 2017. godine uređen moguže je pola Zlatibora i varoš Čajetinu zahvaljujući panoramskom teleskopu.

Planinska klima koju Zlatibor ima izuzetna je za tretiranje raznih  bolesti, alergija i problema sa disajnim putevima. Prirodni lekoviti faktori su veoma čist vazduh, nizak vazdušni pritisak i bogatstvo sunčeve svetlosti. Pored zdravstvenog turizma, sportskih kampova, sportskih škola koje se održavaju čitave godine, Zlatibor je jedan od najpoznatijih skijaških centara pogodan za početnike, a takođe i za iskusne skijaše. Zlatibor je nekada bio sav pod šumama, sad su tu najčešće zastupljene livade i pašnjaci, na kojima rastu brojne lekovite biljke, oko 120 vrsta. Nastanjeno je preko 1000 biljaka, 150 vrsta slatkovodnih algi.  Na planini se može naći 38 vrste sisara, 150 vrsta insekata. Specifičnost flore i vegetacije, kao i prisustvo 32 objekata geonasleđa dobrineli su tome da se 2017. godine donese Uredba o zaštiti planine kao Parka prirode čija površina iznosi 41.923,26 ha.

Lepote ovog kraja nemoguće je opisati u par reči, već treba to doživeti i iskusiti i uživati u čarima ove planine, svakako broj noćenja od milion na ovoj planini govori koliko je ona popularna destinacija.