Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Zima 2 Zima 3 Zima 4 Zima 5
E-dizajn

Vesti

Noć muzeja pod sloganom "Otvori oči u noći" 20. maja 2017.

27.02.2017.

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija biti održana u subotu 20. maja.

Cela vest
Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, pod sloganom "Otvori oči u noći", ove godine održava se 14-ti put.

Programski savet čine arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild. I upravo programski savet je osmislio temu ovogodišnje manifestacije: velike i male revolucije, one koje su uticale na umetnost ali pre svega na živote ljudi. 

- Programska tema 14. Noći muzeja ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog veka, kao i da podstakne pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba, ruski umetnički eksperiment, pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište... Uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas promenile - najavila je osnivač i direktorka Noći muzeja Ana Petrović.

Male ili velike revolucije često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac. Ivo Andrić je o našim strahovima od promena rekao: "Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti". Na isto nas podseća i jedan drugi, savremeniji nobelovac, Bob Dilan, kada kaže - Ništa nije stabilnije od promene.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Predstavljeni pobednici na Sajmu vina BeoWine

25.02.2017.

I na ovogodišnjem 8. Sajmu vina održan je BeoWine Challenge Cup.

Cela vest
Rezultati su predstavljeni prvog dana (petak, 24. februar 2017. godine), a pobednicima su uručena priznanja.

U kategoriji belih vina za šampionsko vino proglašen je Traminac ledena berba iz 2012. godine, čiji je proizvođač vinarija Erdutski vinogradi.

Vino Picconero iz 2011. godine, italijanskog proizvođača Tolaini Societa Agricola Srl ovogodišnji je pobednik u kategoriji crvenih vina.

Među roze i penušavim vinima koja su ove godine ocenjivana, nosilac zlatne medalje je Martina Biagi (2009. godina), italijanskog proizvođača S.A. F.Biagi.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Dvorac Fantast

24.02.2017.

Povodom obeležavanja 8. marta, Dana žena - specijalni meni sa promotivnom cenom i tamburašima.

Cela vest
Informacije i rezervacije putem brojeva telefona 
+381 21 69 15 200
+381 64 898 0 295
e-mail: [email protected]

Srdačno Vaš,
DVORAC FANTAST
www.fantast.pikbecej.rs

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Turistički svet obeležava 15 godina izlaženja

23.02.2017.

Povodom obeležavanja 15 godina izlaženja, redakcija časopisa Turistički svet promovisaće na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Cela vest
Jubilarno - 80. izdanje ovog atraktivnog magazina, izuzetno bogatog sadržaja, na čak 156 strana.

Kako navode iz redakcije Turističkog sveta, kada je 2002. iz štampe izašao prvi broj časopisa za savremeno hotelijerstvo i turizam u Srbiji, nije se moglo ni naslutiti da će jednog dana on postati svojevrstan medijski brend koji je već 15 godina informativna i stručna logistika hotelijerima i turističkim poslenicima u zemlji i regionu, pružajući i svim ostalim čitaocima uvid u najnovije trendove, aktuelne i korisne informacije i zanimljivosti iz hotelske i turističke industrije, ali i menadžmenta, marketinga, obrazovanja.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini.

Cela vest
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja. Odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:
privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, 
preduzetnici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i 
poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro privredna društva je 500.000 RSD, a za mala i srednja privredna društva je 2.000.000 RSD.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 osto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina broj 22-26, sa naznakom "Krediti za razvoj turizma".

Informacije o konkursu kao i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tekst konkursa možete preuzeti i u PDF fajlu
http://www.ekapija.com/dokumenti/konkurs_krediti_kvalitet_turisticke_ponude_260117.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Donet pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je na osnovu Zakona o turizmu donelo Pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Cela vest
Ovim pravilnikom propisuju se standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj tipa hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo i podvrste garni hotel i apart hotel, posebni standardi za specijalizaciju hotela, kategorije, kao i način sticanja i promene kategorije ugostiteljskog objekta.

Standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta sadrže obavezne i izborne elemente na osnovu kojih se određuje broj bodova utvrđenih za određenu kategoriju, u skladu sa ovim pravilnikom. Izborni elementi su deo kriterijuma za određivanje kategorije a odnose se na usluge i prateće sadržaje ugostiteljskog objekta.

Pravilnik određuje i da hotel koji je kategorisan sa 3 i više zvezdica može da se specijalizuje i po posebnim standardima za specijalizaciju hotela u zavisnosti od usluga koje pruža - poslovni hotel, kongresni hotel, porodični hotel, sportski hotel i spa-wellness hotel.

Ovaj pravilnik primenjivaće se od 15. decembra ove godine, s tim što će se odredbe ovog pravilnika za ugostiteljske objekte za koje je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika izdat akt o razvrstavanju u kategoriju primenjivati od dana isteka roka važnosti akta o određivanju kategorije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)