Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Prolece5
E-dizajn

Vesti

Beograd obnavlja spomenike na Kalemegdanu, pozorišta, Dečji kulturni centar...

26.05.2017.

Obnova dva spomenika na Kalemegdanu počeće sledeće nedelje, najavio je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući na RTV Studio B, a prenosi Beoinfo.

Cela vest
On je za jun najavio i rekonstrukciju Dečjeg kulturnog centra, za šta je Grad obezbedio 16 miliona dinara, dosad je urađen nov krov, stolarija, sala, nova scena, sedišta, tako da će tokom jeseni biti potpuno rekonstruisan i sređen, objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima Grad je tokom protekle nedelje postao vlasnik teatra Bojan Stupica.

– Kako se do sada nije znalo ko je vlasnik, Beograd nije mogao da ulaže u ovo pozorište koje je bilo u jako lošem stanju, Ministarstvo kulture i Grad Beograd su obezbedili novac, tako da ćemo obnoviti ovaj teatar koji postoji od 1969. godine. Pored toga, obnovićemo fontanu ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta – naveo je gradski menadžer.

Vesić je podsetio da će se početkom juna krenuti i obnova Platoa Milana Mladenovića ispred Doma omladine, u toku je rekonstrukcija česme u Skadarliji, dok rekonstrukcija kaldrme čeka septembar.

On je rekao i da će gradnja doma zdravlja na Labudovom brdu biti završena za dve nedelje, posle čega sledi tehnički prijem, a dobijanje upotrebne dozvole očekuje se u avgustu.

– Taj dom zdravlja pokriva teritoriju od oko 40.000 stanovnika, u njegovu gradnju smo uložili 286 miliona, i to je velika stvar za građane tog dela Beograda – naveo je Vesić, koji je za 12. jun najavio i početak gradnje obdaništa na oko 1.500 m2 u Altini.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Krenulo uređenje Baranđanske banje kod Kikinde

25.05.2017.

Baranđanska banja kod Kikinde biće rekultivisana u fazi jedan radova na uređenju ovog prostora, saopšteno je na sajtu Grada Kikinda.

Cela vest
Zbog visokog nivoa podzemnih voda i uopšte velike zapuštenosti ovog terena biće potrebno još dosta radova da bi se prostor prilagodio svakodnevnim aktivnostima. Plan je da ova depresija na periferiji Kikinda, kraj Mokrinskog groblja, uskoro bude pretvorena u uređenu vodenu površinu, a nekoliko decenija zapušten kop gline, koji se prostire na oko 2,5 hektara, potpuno će se urediti i hortikulturno oplemeniti. 

Inicijativa je potekla od lokalne samouprave. Za tu namenu je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj opredelio skoro 4 miliona dinara.

- Želimo da umesto rugla, legla zaraze i komaraca dobijemo uređenu prirodnu oazu, kad okončamo prvu fazu rekultivacije, očekujem da nam se ponovo odobre sredstva kako bismo ovaj prostor potpuno uredili za svakodnevne aktivnosti žitelja ovog kraja- naveo je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Direktor VDP Gornji Banat objašnjava da su nakon tarupiranja rastinja i uređenja obale, bagerom pristupili izmuljenju depresije.

- Ako želimo da dobijemo jezero sa šetalištem i stazama za trčanje, ono mora da se sredi, a potom i redovno održava, mi smo, i u prethodnom periodu, u Kikindi, okolini, pa i u drugim opštinama, rekultivisali slične depresije- naveo je Felbab.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počelo ukrašavanje centralne kupole u Hramu Svetog Save

24.05.2017.

Polaganjem prvog kamena mozaika Vaznesenja gospodnjeg u spomen Hramu Svetog Save svečano je obeležen početak unutrašenjeg ukrašavanja centralne kupole Hrama, prenosi sajt Vlade Srbije.

Cela vest
Patrijarh srpski Irinej i predsednik Republike Srbije položili su prvi kamen, a tom svečanom činu prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar Karađođević sa suprugom, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin i vladike Srpske pravoslavne crkve.

Projekat izrade mozaika na unutrašnjoj površini glavne kupole finansira kompanija Gazpromneft u okviru realizacije obimnog programa podrške projekata u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Ova investicija je vredna 4 mil evra, a na površini kupole većoj od 1.000 kvadratnih metara biće izrađene mozaične kompozicije od obojenih i zlatnih komada specijalno obrađenog stakla, kao i od prirodnog kamena.

Hram Svetog Save na Vračaru je najvažniji spomenik arhitekture u Srbiji i jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, izgrađen je na mestu na kojem su 1594. godine otomanske vlasti spalile mošti svetog Save.

Projekat Hrama je izrađen krajem devetnaestog veka, njegova izgradnja je započeta 1935 godine, ali je zatim odložena zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Kupola je završena 1989, a hram je zvanično otvoren 2004. godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Završetak balon hale na Zlataru do leta 2017.

23.05.2017.

Radovi povereni preduzeću Putevi Zlatar.

Cela vest
Radovi na izgradnji balon hale na Zlataru trebalo bi da budu završeni do kraja juna, a da se ovaj projekat privede kraju pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koje je podržalo projekat Turističko sportskog centra Zlatar sa 4 miliona dinara.

Rosa Jakovljević, direktorka ove turističke organizacije, kaže da ova finansijska pomoć koja stiže sa republičkog nivoa neće biti dovoljna za završetak radova, pa će i lokalna samouprava morati da opredeli dodatna sredstva.

– Odeljenje za investicije će pored 4 miliona Ministarstva trgovine i turizma izdvojiti još dva miliona za izgradnju ulice ka balon hali, a u sklopu te saobraćajnice biće izgrađena i vodovodna mreža i postavljena javna rasveta, a opština će izgraditi i kanalizacionu mrežu i elekto vod sa trafostanicom u vrednosti od još pet miliona – navodi Dejan Grbić, rukovodilac ovog odeljenja.

Preko TSC Zlatar opština će izdvojiti još 1,2 miliona RSD za nabavku opreme kao što su golovi, koševi, mrežica za tenis i odbojku…

– Osposobljavanje hale u velikoj meri doprineće boljem pozicioniranju Zlatara na mapi sportsko-rekreativnog turuzma, već se vidi da nas očekuje uzbudljivo leto, a gužvu u Novoj Varoši najavljuje i broj od 2.083 noćenja više u odnosu na april prošle godine – navodi Rosa Jakovljević.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počinje izgradnja avanturističkog parka na Divčibarama

22.05.2017.

Turistička organizacija Valjeva raspisala je tender za izgradnju avanturističkog parka u centru Divčibara.

Cela vest
Ponuđač je u obavezi da izvrši pripremne i zemljane radove i nabavi adekvatan mobilijar. Između ostalog, u parku se predviđa postavljanje veštačke stene, drvenih mostića za ravnotežu, razboja, visećeg avanturističkog mosta, drvenih indijanskih kućica, ljuljaški, klackalica, raketa penjalica i drugo.

Rok za izvođenje radova je 30 dana od uvođenja u posao, a ponude se dostavljaju najkasnije do 29. maja ove godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počinje jubilarni 10. Španski metar u Beogradu

20.05.2017.

Festival Španski metar, odmotava svoje prve filmske rolne 21. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, ciklusom u čast legendarne španske glumice i pevačice Ane Belen.

Cela vest
Ovogodišnji 10. Španski metar u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, biće najveći do sada i na tri gradske lokacije doneće 3 programa. Ciklusi "Počasne Goja nagrade" i "Imaginarna geografija" uvešće ljubitelje pokretnih slika u uzbudljivu avanturu zvanu "Savremeni film", koja ove godine donosi čak 12 filmskih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike. 

Španski metar počinje u 19h programom "Počasne Goja nagrade" u Jugoslovenskoj kinoteci, koji je posvećen ovogodišnjoj dobitnici tog priznanja, legendarnoj filmskoj i muzičkoj zvezdi, svestranoj Ani Belen. Ciklus će 21. maja otvoriti film "Dom Bernarda Albe", a kao poseban poklon Instituta Servantes ulaz na ovu projekciju biće besplatan.

Posetioci zdanja u Uzun Mirkovoj narednih dana moći će da pogledaju čuvena ostvarenja Muke, Tražnja, Zlodusi u kući i Ljubav može ozbiljno da ugrozi zdravlje, a na zatvaranju ciklusa, 24. maja, Ana Belen pokloniće se beogradskoj publici, a tom prilikom biće joj svečano uručeno priznanje Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Festival se dalje nastavlja ciklusom dokumentarnih ostvarenja "Imaginarna geografija" prema izboru Davida Varele, koji će biti prikazani u okviru Mikser festivala. Bioskop u Žitomlinu rezervisan je za kratkometražna i dugometražna ostvarenja koja se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina, a publici će biti prikazani filmovi Zabeleške o emigraciji, U tuđoj kući, Sliman, "Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici, Daljina, Dnevnici s granice i Dnevnik gladi. 

Film srpskoj publici omiljenog reditelja Aleksa de la Iglesije, napeti triler Bar biće prikazan u okviru ciklus Savremeni film 26. maja u 19h u Kulturnom centru Beograda. Narednih dana publika će na projekcijama u 19 i 20h moći da pogleda ostvarenja Početak vremena, 1898, Poslednji Filipinci, Mlada, Osveta na čekanju, Nerazdvojni, Guten tag, Ramon, Papiri na vetru, Srećnih 140, Ta divna mladost, U četrdesetim i Podneblja.

Ulaznice za filmove u čast Ane Belen u prodaji su na blagajni Jugoslovenske kinoteke po ceni od 200 dinara, dok se karte za ciklus "Savremeni film" mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Beograda po ceni od 250 dinara, do je ulaz na projekcije filmova iz ciklusa "Imaginarna geografija" u okviru Mikser festivala besplatan. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Uskoro izrada prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma

19.05.2017.

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma, koji obuhvata delove Grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica.

Cela vest
Ovaj rezervat svrstan je Regionalnim prostornim planom za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga u područja prirodnih vrednosti i veoma kvalitetne životne sredine. Sa manastirom Poganovo koji je proglašen kulturnim dobrom velikog značaja i čija okolina je predložena za zaštitu.

Vizija i dugoročni cilj donošenja plana je da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene ovog područja, za zaštitu i uređenje Specijalnog rezervata prirode Jerma, zaštićenog područja I kategorije od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma sadržaće detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je maj 2018, a okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana, koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 9.000.000 dinara sa PDV-om.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini.

Cela vest
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja. Odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:
privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, 
preduzetnici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i 
poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro privredna društva je 500.000 RSD, a za mala i srednja privredna društva je 2.000.000 RSD.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 osto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina broj 22-26, sa naznakom "Krediti za razvoj turizma".

Informacije o konkursu kao i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tekst konkursa možete preuzeti i u PDF fajlu
http://www.ekapija.com/dokumenti/konkurs_krediti_kvalitet_turisticke_ponude_260117.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)