Prijavite se Srpski English

Leto1
E-dizajn

Vesti

Serijal o Srbiji

22.08.2017.

...uskoro na digitalnoj platformi za putovanja Wander.

Cela vest
Turistička organizacija Srbije saopštila je da polovinom avgusta organizuje studijsku posetu snimatelja Endemol Shine Beyond, ogranka najveće produkcijske kuće iz Holandije Endemol Shine Netherland, u cilju promocije Srbije kao turističke destinacije.

Ova prestižna produkcijska kuća emitovaće serijal od 4 epizode o Srbiji u okviru digitalne platforme za putovanja Wander - vodeće za zemlje Beneluksa sa 7,5 miliona pregleda.

Srbija je među prvim zemljama Jugoistočne Evrope koja će biti predstavljena na ovoj platformi.

Koncept emisije ima poseban prilaz i u skladu sa svetskim trendovima, po dvoje holandskih influensera, veoma uticajnih pojedinaca u digitalnom svetu, dolaze na putovanje iznenađenja i na toj određenoj destinaciji organizovane su im različite aktivnosti koje se snimaju. Influenseri koji će nam biti gosti na ovom studijskom putovanju imaju blizu 500.000 pratilaca na YouTube-u, navodi se u saopštenju TOS-a.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Luksuzni odmor u srcu starog grada

18.08.2017.

Predstavljamo vam projekat vile TB02 u Perastu...

Cela vest
Moderna vila, sve pogodnosti savremenog života, uz duh prohujalih vremena. Tako bismo, u najkraćem, mogli da opišemo jedan od najnovijih projekata beogradskog Studia Fluid, arhitektonskog tima - Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić i Tijana Vitomir.

U pitanju su dve kuće u nizu, naslonjene jedna na drugu i podeljene kamenim zidom (sa pripadajućim dvorištima), objekti unutar jezgra u Perastu su, inače, pod zaštitom UNESCO-a (u pitanju su kuće mahom izgrađene tokom 17. i 18. veka). 

Sadašnje stanje su kuće, od kojih će nastati vila, imaju prizemlje i sprat, a podeljene su tako da su u prizemlju dnevni sadržaji dok se na spratu nalaze sobe i kupatilo.

Sve dnevne funkcije prebačene su na gornji nivo i omogućena je prirodna komunikacija između dvorišta i dnevne zone kuće, a obzirom na veliki pad terena i postojeće otvore za vrata, ne postoji direktan pogled na dvorište iz kuće, što daje dodatnu mistiku spoljašnjeg prostora i veće iznenađenje kada se korisnik nađe u njemu. Pored dnevnih sadržaja, na gornjem nivou, formirana je i glavna spavaća soba koja ima zaseban izlaz u dvorište. 

Na donjem, prizemnom nivou, nalazi se glavni ulaz u kuću, sa vinskim podrumom i dve gostinske sobe, na taj način, ređe korišćene gostinske sobe, dobijaju izlaze na malo dvorište ispred kuće i korisnici ne moraju da prolaze kroz sve dnevne sadržaje na putu.

Kada je o uređenju dvorišta reč, predviđene su zelene zone, koje će ušuškati novoprojektovane sadržaje i stvoriti atmosferu privatnosti, a planirano je nekoliko kutaka za sedenje, bazenski plato sa ležaljkama...

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Novosadski Oktoberfest 20. i 21. oktobra

17.08.2017.

Novosadski Oktoberfest održaće se ove godine 20. i 21. oktobra u Master Centru Novosadskog sajma.

Cela vest
Od utorka (8. avgusta 2017. godine) počela je prodaja ulaznica putem Gigstix mreže.

Novosađani i njihovi gosti biće u prilici da uživaju u više desetina brendova piva iz celog sveta, bavarskim kobasicama i puno dobre zabave. Među potvrđenim učesnicima nalaze se bendovi Hladno pivo, SARS, Orthodox Celts, Love Hunters...

I ove godine Novosadski Oktoberfest će dve nedelje uoči festivala imati svoj štand na Trgu slobode u centru Novog Sada gde će fanovi biti u prilici da kupe suvenire, ulaznice, ali i da uživaju u pivu, kobasicama i perecama.

Takođe, organizatori planiraju kasting za konobarice i konobare Oktoberfesta i druge brojne promotivne aktivnosti.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Na prodaju hotel Novi Zemun u Vlasotincu

16.08.2017.

Vlasotinački hotel Novi Zemun pored Vlasine trebalo bi 30. avgusta putem javne prodaje da dobije novog vlasnika.

Cela vest
Početna cena 21,7 miliona dinara, a iza ovog zdanja od 2.481 kvadrata stoji viševekovna istorija, period kada je na tom mestu sagrađena kafana, preko starog hotela Zemun, koji je je zajedno sa hotelom Grozd predstavljao simbol varoši na Vlasini, do njegovog ruiniranja tokom velike poplave u Vlasotincu i podizanja novog zdanja.

Većina veruju da je ovaj hotel dobio naziv po beogradskom Zemunu, ali njegovo ime izvučeno je iz lokalnih korena.

- Pre nekoliko vekova u Vlasotincu su pravljenje kuće u zemlji, takozvane zemunice, a prva kafana koju su podigla braća Vasilko i Stoilko Takić iz Vlasotinca, doseljenici iz Krajince, podignuta je na temeljima jedne takve kuće, pa je zato dobila ime - Zemun. Kasnije su braća prodala kafanu porodici Sokolović iz Velikog Bonjinca iz Babušnice, oni su kafanu dograđivali sve dok nije dobila izgled hotela, ali mu ime nisu menjali. Verovatno su bili vlasnici hotela sve do nacionalizacije - priča za Jugmediu Srba Takić, pisac i hroničar Vlasotinca.

Novi hotel dobio je i svoj prefiks - Novi Zemun.

Hotel Zemun, ali onaj stari, i hotel Grozd, u kome su snimljeni delovi serije Vruć vetar, bili su kultna mesta i za mlade.

- Nama Vlasotinčanima je više ostao u sećanju onaj stari Zemun i za njega smo bili veoma vezani, ima veliku baštu u kojoj se po ceo dan igrao šah i slušala muzika, a noću održavane zabave i balovi. Ovdašnji boemi su noću ostajali u restoranu hotela i kao pravi vlasotinački domaćini ujutru "poranili" i deci i ženi kućama nosili vruć burek i hleb - navodi anegdote Takić, koji tokom razgovara s novinarom Jugmedie otkriva da su prvi vlasnici Zemuna bili njegovi preci.

Javno nadmetanje zakazano je za 30. avgust u 11 časova, u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Izložba "Od bijateka do evra - istorija novca i izrade medalja u Slovačkoj"

15.08.2017.

Izložba slovačkog novca i medalja koju priređuje Muzej novca i medalja iz Kremnice (Slovačka), biće otvorena do 31. avgusta u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji.

Cela vest
Ova postavka rezultat je saradnje Narodne banke Srbije i Narodne banke Slovačke, a na izložbi će biti predstavljeno više od hiljadu predmeta koji svedoče o istoriji i razvoju platežnih sredstava i novca u Slovačkoj od najstarijih vremena do danas, kao i o istoriji umetnosti medaljarstva u ovoj zemlji.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini.

Cela vest
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja. Odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:
privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, 
preduzetnici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i 
poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro privredna društva je 500.000 RSD, a za mala i srednja privredna društva je 2.000.000 RSD.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 osto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina broj 22-26, sa naznakom "Krediti za razvoj turizma".

Informacije o konkursu kao i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tekst konkursa možete preuzeti i u PDF fajlu
http://www.ekapija.com/dokumenti/konkurs_krediti_kvalitet_turisticke_ponude_260117.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)